Indonézia ipara és mezőgazdasága

Kína és India után Indonézia tekinthető a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaságnak Ázsiában. Indonéziának az 1998-as ázsiai gazdasági válsággal is meg kellett küzdenie, melynek negatív hatásai a mai napig felfedezhetők az ország gazdaságában. Az ország vezetése a jelentős nemzeti adósságállomány csökkentésére tett erőfeszítései sikeresnek bizonyultak, így a 80%-os GDP arányos államadóság 2018-ra kb. 30%-os szintre süllyedt. A 2012-es rekord alacsony 22%-os GDP-hez viszonyított szinthez képest viszont az elmúlt években emelkedő tendenciát mutat.

Az ország egy főre jutó GDP-je 4130 USD szintet érte el 2018-ben a jelenlegi kb 5%-os munkanélküliségi ráta mellett.

Az inflációs ráta 2,48%-os szint mellett csökkenő tendenciát mutat.

Az indonéz kormányzat a 2009-től jelentős fejlesztéseket hajtott végre a környezetvédelem és az infrastruktúra területén. Az intézkedések a foglalkoztatás növekedését, víz-és élelmiszerellátás növekedését, autópályaépítést valamint villamosenergia fejlesztését tették lehetővé. A szociális intézkedések révén csökkent a szegénységben élők száma és növekedtek a munkabérek.

Indonézia ipara

Indonézia olajkitermelése és bányászata

A külföldi tőke bevonásával a természeti ásványkincsek kiaknázása is elkezdődött. Az országban jelentős olajkitermelés és -finomítás folyik, a kőolaj az ország egyik legjelentősebb exportcikke, így alapvető fontosságú a gazdaság szempontjából. 2008-ig Indonézia az ázsai térség legnagyobb kőolaj-exportáló országa volt. A korábbi éves 1,5 millió hordó éves kitermelése jelenleg kb. 1 millió hordóra csökkent, de így is az ország iparának alapja. Az iparágban jelentős a befektetett külföldi tőke, ami a kitermelés ütemét gyorsítja, illetve az állami támogatás (bár mértéke az utóbbi időkben csökkent) is számottevő.

Kőolajfinomító, Balikpapan (Borneó)

Kőolajfinomító, Balikpapan (Borneó)

Az állam nagy arányú, de csökkenő benzinár-támogatást nyújt. A legjelentősebb nemzetközi érdeklődés az indonéz ónbányák iránt mutatkozik, amelyet a gyártók okostelefonok forrasztásához használnak fel. A Riau-szigeteken régóta bányásznak ónt, s óntartalékai ma is a legnagyobbak a világon. Az illegális ón bányászata Indonézia egyik legsúlyosabb környezeti problémája.

Borneón jelentős a jó minőségű barnaszén kitermelése. A kitermelés mértéke egyre nagyobb mértékű és jelentős ipari exportcikkje az országnak. 1993-tól indult meg az országban a szénkitermelés a BP és Rio Tinto Group vállalatok közreműködésével. 2004-től Indonézia a világ harmadik legnagyobb szénkitermelője.  Az éves export meghaladja a 350 millió, az éves kitermelés pedig a 450 millió tonnát. Az exportot nehezíti a GDO szabályozása, mely az alacsony minőségű barnaszén exportját tiltja.

Arany bánya, Grasberg (Pápua)

Arany bánya, Grasberg (Pápua)

Az országban kitermelt ércek közül a legértékesebb, arany és a réz kitermelése brit és kanadai bányavállalatok révén indult meg. Az utóbbi időkben indiai befektetők is megjelentek a piacon. Az arany és réz kitermelésének értéke éves szinten meghaladja a 3 milliárd dollárt. A bányászat Szumátra szigetén és Pápuán folyik.

Szintén fontos érc az ötvözőanyagként használt nikkel, amit Maluku-szigeten termelnek ki. A világ hatodik legnagyobb nikkel exportőre, amellyel a világtermelés 7,5%-át adja.

Bauxit-kitermelés

Bauxit-kitermelés

A Riau-szigeteken bányásszák az alumíniumkohászat alapanyagát képező bauxitot. Indonézia a bauxit kitermelése jelentős exporttöbblettel rendelkezik. 500,000 tonna bauxitot értékesít az ország a világpiacon.

Autó- és közlekedési eszköz gyártása

Indonézia gépgyártásában a legjelentősebb az autó és motorkerékpár gyártás. Az ország függetlenné válásával egy időben  megjelentek a különböző európai és japán típusok Indonézia útjain. Az országban megvásárolható a legtöbb európai típus, de jellemzően a japán és dél-korai típusok vannak túlsúlyban.

Autógyár Jakartában

Autógyár Jakartában

2018-ban Indonézia 1.343.714 db járművet állított elő, ami a motorkerékpárok, személyautók, tehergépjárművek, egyéb járművek mennyiségét is magába foglalja. Ezzel az Indonéz Köztársaság a világ 18. legnagyobb autógyártója. Jellemzően dél-koreai és japán autógyártók helyezték az országba összeszerelő üzemeiket. A Toyota, Honda, Daihatsu, Mitsubishi üzemei a legnagyobbak, melyek főként exportra termelnek. Az indonéz lakosság által használt két leggyakoribb típus a Toyota és a Honda. (kb. a lakosság 90%-a, e gyártók járműveit használja)

Daihatsu Sigra

Daihatsu Sigra

A nagyobb gyártók az ország kormányának támogatásával az indonéz viszonyokhoz igazodva kifejlesztettek néhány olcsó típust, annak érdekében, hogy mindenki számára megfizethető autók közlekedjenek Indonézia útjain. Így születtek meg az alábbi típusok:

 

Indonéz textilipar

Indonézia könnyűiparában a textilipar érdemel említést. A helyi tradicionális termékeket nemcsak belföldön, hanem külföldön is keresettek. Az olcsó munkaerő miatt sok multinacionális ruházati cég (többnyire USA cég) hozott létre gyártókapacitást az országban. A textilipar exportja évente meghaladja a 14 milliárd dollárt. Indonézia a világ egyik legnagyobb textil előállítója.  A termelési volumen 2018-ban 8%-os növekedést mutat. A textiltermékek legnagyobb exportpartnerei:  USA, Európa és Japán. A kormány hosszútávú célja a textilipar exportjának 75 milliárd dollárra növelése.


Indonézia mezőgazdasága

Indonézia mezőgazdasága az ország GDP-nak kb. 14,5 %-t teszi ki. A mezőgazdaság 49 millió (munkaerő 41%-a) indonéz számára biztosít megélhetést. A nagy számú foglalkoztatottságot a jellemzően alacsony szintű gépesítés indokolja.

A nagy kiterjedésű ültetvényeken pálmaolaj, kaucsuk,rizs, kakaó, tea és trópusi fűszernövények termelése folyik. A mezőgazdasági termelés exportra rendezkedett be.

 • pálmaolaj,szegfűszeg, fahéj  exportjában világelső,
 • szerecsendió, vanília, kókuszolaj, természetes gumi exportjában második,
 • kávé, kakaó és rizs exportjában pedig harmadik,
 • 4. kávétermelő 
 • 5. dohánytermelő
 • 6. teatermelő a világon

Indonézia által kitermelt pálmaolaj súlyos környezeti problémákat okoz. A pálmaolajat bio üzemanyag előállítására, kozmatikai és élelmiszeripari célokra használnak fel. Egyre nagyobb mértékű pálmaolajtermelés az esőerdők és élővilágának kipusztítását eredményezi, ami ellen számos környezetvédelmi társulás tiltakozását fejezte ki.

Pálmaolaj csokor

Pálmaolaj csokor

A kókuszdió sok élelmiszer alapanyaga. Indonézia számos formában exportálja ezt a kókuszt:  kókuszolaj, kókusztej, kókuszreszelék formájában. A termék éves exportja 15 millió tonna körül van.

Az indonéz gumiipar a holland gyarmati idő idején indult, a 20. század elején virágzott. A gumi ültetvényeken előállított természetes gumi fontos alapanyaga a gumi gumiabroncs-iparnak az Egyesült Államokban és Európában. Jelenleg Indonézia gumitermelése a világ második legnagyobb Thaiföld után.

Indonézia a világ negyedik legnagyobb kávétermelő országa. Az országban összesen mintegy 1,3 millió hektáron folyik a kávétermelés. Kétféle kávét készítenek, az egyik a drága, de alacsony koffeintartalmú arabica, a másik az olcsóbb, viszont több koffeint tartalmazó robusta. Indonézia becslések szerint 540 000 tonna kávét termel évente. Ebből a becslések szerint hazai fogyasztásra 154 800 tonnát használnak fel, a többi exportra megy.

Kávéültetvény Balin

Kávéültetvény Balin

Indonézia a világ hatodik legnagyobb teatermelője.  Az indonéz teatermelés a 18. században kezdődött. Indonézia 150 ezert tonna teát termel évente.  Ennek 65% -át exportálták az országból, mivel a hazai fogyasztás viszonylag alacsony.  Főleg fekete tea termelése folyik az országban, a zöld tea termelése kevésbé jelentős.

A dohány termesztése és dohányfogyasztás is jelentős az országban. Az éves termelés meghaladja a 150 millió szál cigarettát. Kaphatók az országban különleges dohánytermékek.

Szerecsendió

Szerecsendió

Ilyen a szegfűszeggel ízesített kretek nevű cigaretta, melyek kézzel készítenek. A terméket az 1880-as években fejlesztették ki az asztma és a köhögés ellen. A kretek nevet a hangja miatt kapta a termék, amit rágyújtáskor a szegfűszeg ad. A teméket csak kipróbálásra javasoljuk, mert a cigarettában lévő nikotin ötszöröse a egy hagyományos cigarettának.

Fűszereket (mint például szerecsendió, szegfűszeg, bors) elsősorban a külső, keleti szigeteken termesztenek. A Malukku-szigetek nyerte el a Fűszer-szigetek címet ezek termesztésére, kereskedelmére

Indonézia külkereskedelme

 • Indonézia főbb kiviteli cikkei: kőolaj, földgáz, szén, járművek, műtrágyagyártás, textil és gumiáru, élelmiszer.
 • Indonézia főbb beviteli cikkei: gépek és berendezések, elektronikai készülékek, vegyi anyagok, üzemanyag, élelmiszerek
 • Főbb külkereskedelmi partnerek:
  • Export: Japán 15%, Kína 12%, Szingapúr 9%, USA 8%, Dél-Korea 7 %
  • Import: Kína15%, Szingapúr 14%, Japán11%, Dél-Korea 7%, Malajzia 6%