Jakarta

Jakarta az Indonéz Köztársaság fővárosa, mely Budapesttől 10.600 km-re fekszik. Ázsia egyik legdinamikusabban fejlődő világvárosa. A belső várost 8-9 millió ember lakja, de agglomeráció több, mint 30 millió lakost számlál. Jakarta tulajdonképpen nem is egy város, hanem egy tartomány Indonéziában, melyet kormányzó irányít öt polgármester közreműködésével.

Jakarta madártávlatból

Jakarta látképe a sok modern felhőkarcolóval

Jakartát az 1960-as években mindössze 2 millió ember lakta, több válságos időszakot megélve lakossága az ország függetlenné válás követően meredeken emelkedett. Lakosságának összetétele nagyon vegyes képet mutat. Mivel az ország kiemelkedő gazdasági, pénzügyi, ipari, kereskedelmi központja hatalmas a városban igázó dolgozók száma. Nem ritka, hogy hétköznaponként (munkaidőben) a városban lévő népesség megduplázódik. Az ilyenkor “felduzzadt” város megnövekedett közlekedési terheltségét nagyon nehéz kezelni.

Jakarta a zsúfolt világváros

Nagyon gyakori közlekedési problémák megoldására kormányzati segítséggel hozták létre az Okos Város koncepciót. Az kamerákkal felszerelt forgalmi csomópontok megfelelő információval látják el a közlekedésirányítási központot. A technológia alkalmazásával teszik hatékonyabbá a közlekedés gördülékenyebb lebonyolítását, sőt  valós időben lehetőség is nyílik a lakossági problémák felderítésére és a panaszok orvoslására.

Jakartai közlekedési dugó

A dugóban veszteglő járművek a jakartai forgalomban

Jakarta közlekedési hálózata folyamatos fejlesztéseken megy keresztül. A közlekedési dugók megszüntetése miatt a forgalmat a föld alá viszik. A metróhálózata folyamatosan bővül. Jelenlegi 2 vonal 13 állomása (15,7km) az építkezés első szakasza, melyet 2024-re további 7,8 km-el fognak bővíteni. A metróközlekedést a Jakarta MRT biztosítja.

Az indonéz főváros a népek olvasztótégelye, a lakosság túlnyomó többsége nem is itt született, hanem jövevényként telepedett meg, ebben a hihetetlenül dinamikus városban. Napjainkban is tart a folyamatos betelepülés a városba, amely munkát és megélhetést biztosít az itt élőknek. Özönlenek ide az ország minden részéről jávaiak, szundanézek, malájok, kínaiak, batangok, timoriak, pápuák. Jakarta nem is kifejezetten a turisták, hanem sokkal inkább a dolgozók fővárosa.

Jakartában a környezetszennyezés komoly problémát jelent. Bevezették az egy autóban 3 ember szabályt. A sofőröknek legalább 2 utast kell szállítaniuk csúcsidőben. Ez a jakartaiak leleményesen oldják meg, bérbeadják magukat a magányos sofőröknek. A sofőrök örülnek neki, mert eleget tudnak tenni a szabálynak. A város is jól jár, mert csökken a város zsúfoltsága. Másrészt nagyon sokan robogót használnak, amivel könnyebben tudnak manőverezni a sok autó, teherautó és autóbusz között.

Kalijodo

Kalijodo - Jakarta

Kalijodo – Jakarta szabadidős negyede, számos sportolási lehetőséggel.

A város északnyugati részén található a Kalijodo, inger gazdag környezete. A parkokkal teli terület a családok és fiatalok közkedvelt része. A felújított park sportesemények, koncertek és egyéb rendezvények helyszíne. A gyerekek különféle labdajátékokkal töltik szabadidejüket. A város ezen része viszont nem volt ilyen barátságos a korábbi időkben. A negyed Jakarta vörös lámpás negyede volt, ahol virágzott egykor a prostitúció és az illegális szerencsejáték. A város vezetése viszont kemény munkával leszámolt a terület bűnös múltjával, lehetőséget teremtve, hogy minden városlakó élvezze a park által nyújtott szabadidős lehetőségeket. A parkban található Indonézia legnagyobb gördeszkás parkja.

Nemzeti emlékhely, a Monas emlékmű

A főváros kétségtelenül legismertebb épülete a Monas emlékmű, mely Jakarta és az indonéz függetlenség jelképe. A 132 m magas betontorony a férfi és nő közötti kapcsolat egységét jelképezi. Az épület a két nemi szervre emlékeztet (linga -férfi, jóni -női).  A  longi a nappal és a pozitív dolgok, míg jóni az éjszaka és a negatív dolgok kifejeződése. Másik megközelítés szerint az elmélet kapcsolható az indonéz mezőgazdasághoz is, mert a linga rizsmorzsát, míg a jóni pedig rizsestálat jelent.

Monas Emlékmű

Monas emlékmű– Az indonéz nemzeti emlékhely, szemben a Nemzeti Múzeum épületével

A torony alakja az óriás kontyvirághoz hasonlatos. A Monas megemlékezés Indonézia függetlenné válásáról 1945. augusztus 17-ről. Az emlékművet 1961. augusztus 17-én adták át és 7 milliárd indonéz rupiából épült meg. Az építés költségének nagyobbik részét az indonéz emberek felajánlásából jött össze, kisebbik része állami finanszírozásból valósult meg.

Az épület alsó szintjén tekinthető meg a nemzeti történeti múzeum, míg az első szinten található meg a függetlenség csarnoka. A csarnokban meghallgatható az a felvétel is, ahol Sikanó – Indonézia miniszterelnöke – kikiáltja az ország függetlenségét.

Katatua

Fatahillah tér

Fatahillah tér a Jakartai Történeti Múzeummal

Katatua Jakarta egyik legérdekesebb és legeurópaibb városrésze. Olyan érzésünk van, mintha Hollandiában járnánk. Kerékpárok, fapapucsok, németalföldi stílusú épületek. Az egykori Bataviát idézi mindez, az egykori Holland Kelet Indiai Társaság fővárosát. Batavia központi tere Fatahillah-ról, egy hajdani indonéz hősről lett elnevezve. A gyarmati épületek közül a leghíresebb a Batavia kávéház és közelében lévő kerámia művészetet ismertető múzeum. A téren található a híres Jakartai Történeti Múzeum is. A területet a hollandok uralkodásuk során erős fallal vették körül. Tulajdonképpen ez volt Jakarta első belvárosa.

Jalan Jaksa

Jalan Jaksa pezsgő éjszaka élete

Jalan Jaksa pezsgő éjszakai élete

A hátizsákosok szálláshelye, ahol sok olcsó étterem és kávézó szolgálja ki a túlnyomórészt külföldi turistákat. Innen számos buszjárat indul Jáva más részeire. A gyarmati időkben Jalan Jaksa a holland egyetemisták szórakozó negyede volt,  és a mai napig a fiatalok kedvelt találkozóhelye. A Jalan Jaksa egy  400 m hosszú utca, 1 km-re Jakarta belvárosától. 1960-as évek végén a Hostelling International (Nemzetközi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége) karolta fel a helyet, s vált ismerté a turisták körében. 1993-ban kb. 57.000 turista látogatta Jakarta Jalan Jaksa kerületét, melynek több mint fele európai turista volt.  Bár a környék korántsem olyan modern, mint amit Balin vagy Bankokban találhatunk. A helynek van egy olyan sajátos hangulata, ami a indonéz kultúra és Jakarta belvárosi lüktető modern atmoszféráját ötvözi.

Sunda Kelapa

Sunda Kelapa

Vitorlások sorakoznak Sunda Kelepa kikötőjében.

Jakarta nyüzsgő belvárosától nyugatra fekszik a Sunda Kelapa egy 800 éves kikötő, amit a tengeri kereskedelem fénykorában építettek. A Ciliwung folyó és a tenger találkozásánál épült kikötő már a 15. században fontos kereskedelmi gócpont volt, ahol a halászok napi fogása (halak, kagyló, rák, teknős)  a helyi halpiacon cserélt gazdát. A Sunda Kelapa mindig is fontos külkereskedelmi forgalmat jelentett. A gyarmati időkben először portugál majd holland fennhatóság alá került. Holland gyarmati uralkodás alatt Batavia fejlődésében és az indonéz szigetek közötti kereskedelemben is döntő szerepet játszott.  A Holland-Kelet-indiai Társaság még kikötői épületei ma is megtalálhatók Sunda Kelapa. Szép vitorlások látványa és a helyi halpiac nyüzsgő forgataga az indonéz főváros egyik fő látványossága.

10 látnivaló Jakartában, amit ne hagyj ki ha ott jársz:

 1. Ancol Dreamland
 2. Taman Mini Indonesia Indah
 3. Grand Indonesia Shopping Town
 4. Istiqlal mecset
 5. Medeka tér
 6. Jakarta katedrális
 7. Thousand Islands
 8. Ragunan Zoo
 9. Jakarta Történeti Múzeum
 10. Taman Suropati

1. Ancol Dreamland

Jakarta egyik leglátványosabb szórakoztató parkja az 552 hektáros 1967-ben alapított Ancol Dreamland, mely tartalmas kikapcsolódást nyújt az egész család számára. Golfpálya, tengeri akvárium, vidámpark, delfin bemutató nyújt felejthetetlen élményt a pihenni vágyóknak. A kellemes trópusi környezetben szállodák sora várja az üdülni vágyókat.

Ancol Dreamland Jakarta

Ancol Dreamland Jakarta

 • Nyitvatartás: 0:00-24:00 óra
 • Belépők ára: 200.000 – 550.000 IDR/fő – kb. 5000 – 11.500 HUF (szezontól és témától függően)
 • Weboldal: https://www.ancol.com/en2. Taman Mini Indonesian Indah

Indonézia hagyományos építészetét és kulturális értékeit bemutató park múzeumokkal és botanikus kerttel. A parkban megtalálhatók az indonéz szigetek híres épületeinek másolatai. A parkban megtalálható az indonéz szigetvilágot bemutató látványos modell, Szumátra hagyományos építészeti kincseit bemutató tárlat. Kiemelt kiállítás foglalkozik a Indonézia világörökségeivel, bélyeg-, közlekedési és műszaki tudományokat bemutató kiállítások, színház, mozi és vízi park is megtalálhatóak a több mint 260 hektáros területen. A park egész napos programot kínál a látogatóknak.

Taman Mini Indonesia Indah- Jakarta

Taman Mini Indonesia Indah- Jakarta3. Grand Indonesia Shopping Town

Jakarta modern városrészében található a vásárlás szerelmeseinek paradicsoma a Grand Indonesia Shopping Town. A 2009-ben megnyitott bevásárló központ egy óriási komplexum, ahol gyakorlatilag minden megtalálható, ami a vásárlókat érdekli. Szinte valamennyi világmárka megtalálható a több, mint 640 ezer négyzetméteres területen. A multikomplexum Jakarta szívében impozáns felhőkarcolók szomszédságban fekszik. A bevásárló központ fő látványossága egy zenés és fényjátékkal kísért szökőkút. A 8. emeleten pedig a világ egyik legnagyobb mozikomplexuma található.

Grand Indonesia Shopping Town

Grand Indonesia Shopping Town – Jakarta


4. Istiqlal mecset

Istiqlal mecset Jakartában

Istiqlal mecset Jakartában

Indonézia legnagyobb és délkelet Ázsia harmadik legnagyobb mecsete az Istiqlal mecset. Az mecset Jakarta szívében a Monas ( Nemzeti Emlékhely) és Jakarta Cathedral közelében található, így érdemes egy jakartai városnézés során útba ejteni. Építése Frederich Silaban indonéz építész tervei alapján 1961-ben indult, és 17 évnyi építkezést követően 1978-ban nyitotta meg kapuit. Jakartában és Indonéziába is uralkodó vallás az iszlám. A nagyszámú muszlim közösség számára épült mecset nemcsak modern megjelenésével, hanem hatalmas méreteivel is felhívja magára a figyelmet. Magában az főépületben valamint a különböző melléképületekben és folyósokon, teraszokon és az épületegyüttes előtti téren közel 200 ezer ember tudja vallását gyakorolni. A főépület kupolája 45, míg a minaret tornya 96 méter magas. Az épület díszes belső tere iszlám motívumokkal gazdagon díszített, melyet több híres ember is megcsodált.A látogatók között volt többek között: Bill Clinton, Barack Obama, Angela Merkel és Károly herceg is.5. Merdeka tér

Jakarta és egyben a világ egyik legnagyobb tere, melynek közepén a Nemzeti Emlékhely (Monas) található. A tér méreteit jól szemlélteti, hogy 12-szer nagyobb, mint a Concorde tér Párizsban. Területe meghaladja a 100 hektárt.  A tér sokat változott az elmúlt évtizedek során, legnagyobb változást a Monas, a Nemzeti Emlékmű felépítése jelentette. A Merdeka teret hatalmas park övezi, melyet égtájak szerint 4 különböző részre tagolnak.(északi, keleti, déli, nyugati)

Diponegoro herceg lovasszobra a Merdeka téren

Diponegoro herceg lovasszobra a Merdeka téren, háttérben a jakartai felhőkarcolókkal

 • Az Északi-Merdeka parkban található a Monas-hoz vezető út, Diponegoro herceg szobra, aki a gyarmatosító hollandok ellen vívott Jávai háború (1825-1830 között) vezéralakja volt. Itt található Chairil Anwar indonéz költő mellszobra.
 • Keleti-Merdeka parkban a Gambír vasútállomás biztosít összekötetést Jakarta és Indonézia más részeivel. Raden Ayu Kartini nemzeti hős szobra is itt található. Kartini harcolt a női egyenjogúságért,aki sokat tett a jávai nők, lányok oktatásáért.
 •  Déli-Merdeka parkban a gépkocsik számára hatalmas parkoló létesült. A park ezen részén egyedi növénykülönlegességek tekinthetők meg.  A parkkal átellenben a Nemzeti Könyvtár, USA Nagykövetség, Enegriaügyi Minisztérium, Jakartai Kormányzati Iroda épületei magasodnak.
 • Nyugati-Merdeka parkban lelhető fel Mohammad Husni Thamrin politikus szobra, aki sokat tett az indonéz nemzeti egységéért és fasizmus elleni küzdelemben is nagy szerepet vállalt. 1964-ben nyilvánították Indonézia nemzeti hősévé. A park egyik látványossága is található a zenélő szökőkút.A Medeka tér a város egyik turisták által legkedveltebb pontja. Ezen a helyen összpontosul az indonéz államigazgatás, gazdasági élet, kultúra számos intézménye. Az indonéz kormány hivatalai, számos bank és múzeum tér környékén helyezkedik el.
 • A tér alaprajza 6. Jakarta katedrális

A holland gyarmati uralom idejében épült Jakarta gótikus temploma a Jakarta katedrális, melyet 1901-ben adtak át. Az épületet a holland  Antonius Dijkman tervezte, aki a híres francia építész Viollet-le-Duc tanítványa volt. A Jakarta katedrális megjelenésén érződik is a napóleoni idők francia építészeti stílusa. Az épület két  60 méteres kúp alakú tornyai a bűnbocsánatot és Istenhez való közeledést szimbolizálják. A katedrális másik oldalán található kisebb torony 45 méteres. A templom fő hajója hagymaszerű kialakítású a jobb akusztika érdekében.

Jakarta katedrális

Jakarta katedrális

400 sípból álló orgonája Belgiumban készült. A több száz éves épület tetőszerkezete az évek folyamán megsérült, melyet 1988-ban felújítottak. Az oszlopokon állanak Loyola és Francis Xavier Ignatius szobrai, míg az oltárnál Jézus Krisztus pietája tekinthető meg. A boltívek mentén 14 művészi mozaik található, az ólomüveg ablakok Theo Molkenboer alkotásai.7. Thousand Islands

Jakartától északra 45 km-re található a Thousand Islands (Ezer-szigetek). A csodálatos szépségű szigetcsoport különleges élményt nyújt a búvárkodás szerelmeseinek. A 342 szigetből összesen 36 sziget látogatható, 11 pedig használható turisztikai célokra, ahol a vendégek számára éttermek és autentikus szálláshelyek nyújtanak kikapcsolódást.  Két szigeten természetvédelmi oltalom alatt áll. 23 sziget pedig magántulajdon, ahol az emberek halászatból tartják fenn magukat.  A szigetek közül az egyik legnevesebb az Onrust-sziget, ahol egykor a hollandok hajóépítő üzemet és erődöt létesítettek.

 

 

Onrust-sziget

Jakartából rendszeres hajójáratok indulnak az Ezer-szigetekhez. A turisták számára látogatható helyeken számos természeti és történelmi látnivaló enged bepillantást a szigetek egykori életébe.


8. Ragunan Zoo

Jakarta déli részén helyezkedik el a város 140 hektáros állatkertje a Ragunan Zoo. A több, mint 3.100 állatot és 270 fajt kiállító állatpark különösen híres a ritka és veszélyeztetett fajok bemutatásában. Megtalálható az állatok között: gorilla,  orángután, tapír, szumátrai tigris. Az állatkertet 1864-ben holland telepesek alapították és ezzel a világ harmadik legrégebbi állatkertje. Az évtizedek alatt elhasználódott eszközök cseréje révén az állatpark 2005-ben jelentős fejlesztéseken esett át.

Ragunan Zoo, Jakarta

Ragunan Zoo, Jakarta

Különösen híres a Pauline Antoinette Schmutzer-ről elnevezett központ, melynek célja a főemlősök (csimpánz, orángután, gorilla) természetes környezetének kialakítása az állatkert falain belül. A gyermekek számára nagy élményt jelent az állatsimogató és a játszóház. Hétvégente a családi kirándulások kedvelt célpontja.

 • Nyitvatartás: Hétfőn zárva, Kedd-Vasárnap 7:30-16:00 óráig
 • Jegyárak: Felnőtt 4.000 IDR/fő, Gyermek 3.000 IDR/fő (egyes állatházakhoz külön belépő szükséges)
 •  Weboldal: https://ragunanzoo.jakarta.go.id/9. Jakarta History Museum

Jakarta History Museum más néven Batavia Museum vagy Fatahillah Museum Jakarta óvárosában található, mely a város történetét mutatja be az őskortól a hollandi gyarmati időszakon túl a közelmúltig. A múzeum épülete a Fatahillah téren található, melyet a hollandok építettek 1701-ben az amszterdami királyi palota mintájára, noha az épület holland társának egyszerűbb és kevésbé díszes társa. Maga az épület eredeti neve Stadhuisplein volt, tehát városházaként üzemelt egészen az indonéz függetlenség kivívásig 1945-ig. A tér, ahol az épület áll az egykori Batavia központi tere, mely sokáig a nyilvános kivégzések helyszíne volt.

Jakarta Történeti Múzeum tárlata

Jakarta Történeti Múzeum tárlata

Az épület 1974-től ad otthont a Jakartai Történeti Múzeumnak. Jelenleg több, mint 23.000 műtárgyak tartalmaz, melynek legtöbbje a Holland Kelet-indiai Társaság idejéből való porcelánok, bútorok, térképek, festmények. Ez a tárlat a 17-19. századi műemlékeket dolgozza fel. Az őskorból származó emlékek közül megtalálhatók ősi feliratok és kardok. 16. századi portugál műemlékek pedig a Sunda Kelapa kikötőjének korabeli bemutatását szolgálják. Az épület nemzeti oltalom alatt áll, évente kb. 75-80 ezer látogató tekinti meg a kiállított tárgyakat.

 • Nyitvatartás: Hétfő kivételével minden nap 8:00-17:00 óráig
 • Jegy árak: Felnőtt 5.000 IDR/fő, Gyermek 3.000 IDR/fő10. Taman Suropati

Jakarta legszebb parkja a Taman Suropati, mely nevét az ország nemzeti hőséről Utong Suropartiról kapta, aki a holland gyarmati uralom alatti lázadások vezetőjeként vált ismertté. Jakarta zsúfolt forgataga elől menekülőknek kellemes kikapcsolódást nyújt.

Taman Suropati

Taman Suropati

A park nemcsak a természet kedvelőinek nyújt kikapcsolódást, hanem sok szép szobor is megtalálható a parkban. A szobrok közül a legismertebb a “Béke, harmónia és az egység” címet viselő szobor, melyet a park jelképe. A parkban 6 délkelet-ázsiai művész szobra található.  Érdekesség, hogy a parknál található a 0 kilométerkő, vagyis az ország közútjainak mérése.