Bali

Baliról mindenkinek a csodálatos tengerpart, égszínkék tengervíz és fantasztikus kikapcsolódás lehetőségek jutnak eszébe.  Bali az indonéz szigetek legnyugatibb tagja és a Kis-Szunda szigetek tagja. Bali az Indonéz Köztársaság 33 tartományának egyike, Denpasar székhellyel.

Bali térképe a főbb látnivalókkal

Bali térképe a főbb látnivalókkal

Az ország legnépszerűbb turista célpontja, kb. Indonézia idegenforgalmának 70-80%-át adja. A sziget az egzotikus tengerpartja mellett vallási, művészeti és természeti érdességekben is bővelkedik. Bali szigete 3,2 km-re helyezkedik el Jávától, területe 5633 km². Az egykori hindu királyságok székhelyeként gazdag művészeti és vallási örökséggel rendelkezik. A lakosság 83%-a hindu vallású, akik Indiából kr. e.100 körül érkeztek Balira. A legelterjedtebben használt nyelv a balinéz és az indonéz, de az idegenforgalom folytán az angol nyelvet is sokan beszélik.

Bali története | Bali művészete | Bali gazdasága | Vulkánok Balin | Denpasar | Bali strandok | Látnivalók | Utazás Balira | Bali térképe | Ubud, Bali kulturális központja

Bali története

Bali szigetét már a prehisztorikus időktől kezdve lakták. Első lakói az  indonéz szigetvilág felé vándorló törzsek leszármazottai voltak, akik i.e. 300 körül telepedtek le a szigeten. Erre a korszakra utaló leleteket Cekik település közelében tárták fel.

A prehisztorikus idők végén kezdődött meg indiai hinduk bevándorlása Balira kb. i.e. 100 körül. Ebből az időkből egyes cserépdarabokon már megtalálható a Balidwipa (Bali szigete) kifejezés. Ebben az időben fejlesztették ki a rizs öntözésére szolgáló bonyolult öntözőrendszereket (ún. subak).  A kelet-jávai Majapahit Birodalom (1293–1520) Bali szigetén kolóniát alapított 1343-ban. A birodalom hanyatlásával a 15. században Jáváról tömegesen vándoroltak át a birodalom szellemi vezetői, művészek, papok és zenészek Bali szigetére.

Az első európaiként a holland Cornelis de Houtman lehetett 1597-ben, bár egy portugál hajó már 1585-ben zátonyra futott Bukit partjainál. Ezután érkezett el a holland uralom ideje, bár a hollandok sosem voltak képesek olyan stabil hatalmat kiépíteni maguknak, mint ahogy azt tették Indonézia egyéb részein, például Jáván vagy Malukun.  Az  1840-es években a hollandok először a sziget északi részén vetették meg lábukat azáltal, hogy az egymással szemben bizalmatlan bali csoportokat egymás ellen kijátszották.

Holland csapatok partraszállása Sanurban, 1906

Holland csapatok partraszállása Sanurban, 1906

1906-ban indult meg a támadásuk Denpasar városa ellen.  A bali őslakók nem tudtak megküzdeni a holland túlerővel szemben.  A bali csapatok a megadás szégyene helyett egy végső öngyilkos támadás (puputan) indítása mellett döntöttek. A hollandok megadásra felszólító kérései ellenére mintegy 4000 harcos menetelt a halálba a betolakodók elleni harcban. A gyarmatosítók nem befolyásolták az őslakók vallásgyakorlását és kulturális

A 2. világháborúban a japánok szállták meg a szigetet.  Ebben az időben alapította meg egy bali tiszt, Gusti Ngurah Rai a Bali „szabadságharcos” csapatot. A japánok 1945. augusztusi kapitulációját követően a hollandok azonnal visszatértek Indonéziába és így Balira is, hogy a háború előtti gyarmati közigazgatást azonnal visszaállítsák. Ezt a bali lázadók a japán fegyvereket használva próbálták megakadályozni.

 A 29 éves Gusti Ngurah Rai ezredes a csapatait Marga Ranánál összevont csapataival 1946. november 20-án támadást indított a hollandok ellen. A hollandok a teljes balinéz haderőt megsemmisítették, és a balinéz katonai ellenállás megtört. A bali repülőtér neve a margai csatát irányító vezető emlékére ma Ngurah Rai nevét viseli.

Gusti Ngurah Rai szobra

Gusti Ngurah Rai szobra

1946-ban a Holland Kelet-indiai Társaság fennhatósága alá került a terület és vezetett Indonéz Köztársaság riválisaként. Bali ennek a Kelet-indonéziai Köztársaságnak a része lett a 13 közigazgatási terület egyikeként. 1949. december 29-től pedig az Indonéz Egyesült Államok része lett.

1963-ban kitört Gunung Agung vulkán szinte teljesen megsemmisítette a sziget gazdaságát, az emberek pedig földönfutóvá váltak.

Az 1965-ös sikertelen jakartai puccs után Balin, akárcsak Indonézia más részein a jobboldali Suharto tábornok katonái politikai tisztogatásba kezdtek és rengeteg kommunista\vagy annak vélt szimpatizást gyilkoltak meg. Ennek a véres eseménynek számos  tömegsír állít emléket.

2002-ben autóba rejtett pokolgép pusztított Kutában, melynek során 202 ember hunyt el. Azóta az indonéz kormány sokat tett a közbiztonság javítására és Bali területének fejlesztéséért. Jelenleg a sziget közbiztonsága jó és népszerűsége egyre nagyobb a turisták körében.

Bali művészete

Bali híres a táncművészetéről, valamint a festészetéről, szobrászatáról és a fafaragásokról. Legismertebb zene stílus a gamelán, ami már a hindu-buddhista kultúra megjelenése előtt létezett. A hangszerek a mai formáikat a Madzsapahit Birodalom fennállásának idején nyerték el. Népszerű balinéz zenei stílus még a gamelán és a kecak együttese, mely „majomének” néven is ismeretes. A kecak, más néven Ramayana Majomének az ősi, szanszkrit nyelven íródott epikus mű, a Ramayana egyik jelenetét adja elő. A gamelán népszerűségét jelenti, hogy Bali és Jáva határait elhagyva úgy zenei stílusok jönnek létre. A gamelán Indonéziában gyakran hallható a rádióban is. Profi zenészek és színészek is alkalmazzák ezt a  zenei stílust a színjáték és drámai hatások variációinak közvetítésére.

Barong tánc

Híres balinéz táncok a pendet, legong, baris, topeng, barong és a kecak. Bali kultúrája folyamatosa változik, alakul. Indonézia más részéből (legfőképpen Jáváról) bevándorlók megváltoztatják a sziget népességének összetételét és kultúráját is. Bali híres továbbá a művészeiről, akik batikot, ruhákat, fa-, és kőfaragásokat és ezüstékszereket készítenek.

Bali gazdaságáról

30 éve még Bali gazdasága jórészt mezőgazdaságra alapult, napjainkban viszont az idegenforgalom a meghatározó. Bali ma Indonézia egyik legfejlettebb és leggazdagabb tartománya.  A mezőgazdaság főleg a rizstermesztésre összpontosul.. Kisebb mennyiségben termelnek  folyik gyümölcs-, és zöldségtermelés. A lakosság kis része pedig halászatból él.

Bali gazdaságot a 2002-es és 2005-ös terrortámadások jelentősen visszavetették. A szigeten terjedőben van a konferenciaturizmus, amely a 2000-es évek elején visszaesett forgalom fellendítését szolgálja.

Vulkánok Balin

Bali szigetvilág művészeti gazdasága mellett, természeti szépségeivel is sok-sok látnivalót tartogat. Balit korallzátonyok övezik, ami a búvárok paradicsoma. A sziget közepét hegységek foglalják el. A Gunung Agung és a Guning Batur a sziget két napjainkban is aktív vulkánja.

Anung-hegy vulkanikus kúpja

Anung-hegy vulkanikus kúpja

Batur-hegy vulkán

Guning Batur kedvelt kirándulóhely

A Gunung Agung legutóbb 2017 november 17-én tört ki, melynek során kb. 100 ezer embert kellett evakuálni. A Guning Batur turisták által kevésbé látogatott, mint a Gunung Agung.  A Gunung Batur legutóbb kitörése 2000-ben nem volt túl intenzív, de mivel a vulkán környékén jóval kisebb a populáció (kb. 15 falu), ezért itt nem volt szükséges a kitelepítés. A kitörés a Batur kaldera-tó környezetére és a tó vízi világára volt csak hatással.

Denpasar, Bali székhelye

Bali legnépesebb városa és a sziget székhelye Denpasar. A város lakossága meghaladja a 800.000 főt, mely a sziget kulturális, kereskedelmi központja. A város nevének eredete két szó összeolvadásából keletkezik. “Den”, mely balinézül észak valamint “pasar” szó pedig piacot jelent. Ez a város egykori mezővárosi rangját jelzi.

A város a gyarmati időkben, a 18-19. században a hindu Majapahit Királyság székhelye volt. 1906-ban az holland gyarmatosítók a királyság uralmát megtörték és átvették a város irányítását. Ekkor az itt élő balinéz lakosság a királlyal és szolgáival együtt tömeges öngyilkosságot (Puputan) követett el.

Denpasar látképe

Denpasar látképe

A város fejlődése az 1950-es évek végén indult gyors fejlődésnek. Ipara, kereskedelmi és idegenforgalma új lendületet kapott. A nagyszámú betelepülőknek köszönhetően a lakosság a 2000 és 2010 közötti időszakban évente 4%-al nőt. A város lakosságának 65%-a hindu, 24%-a iszlám és kb. 7%-ot tesz ki a keresztény vallásúak száma.

Denpasar gazdaságát az idegenforgalom, kereskedelem és kézműipar a meghatározó. Szállodák, éttermek és szórakozóhelyek egész sora szolgálja ki az ide érkező turisták igényeit. A kézműipar a szuvenírok és faragványok kereskedelmi mennyiségű előállításával foglalkozik. Ezeknek a műtárgyak mellőzve a tömegtermelést, mind kézzel készült portékák. A város híres textiliparáról, ugyanis itt készülnek a batik ruhák és szarongok. Ezek szövetre, selyemre kézzel festett motívumok. A motívumok a helyiek szerint szerencsét hoz. A batikot kézművesek festik szövetekre, mintákat rajzolnak forró viaszpöttyök és vonalak használatával. Ez a mesterség gyakran több generáción is átível.

Balit Magyarországról Ngurah Rai nemzetközi repülőtér révén érhetjük el, ami Denpasartól kb. 12 km-re fekszik. A repülőtér meglehetősen zsúfolt és Indonézia legforgalmasabb légi kikötőjeként tartják számon. Forgalmára jó példa, hogy évente több mint 23 millió fordul meg itt, ami másfélszer több, mint a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér forgalma.

Utazás Balira (Budapest-Bali repülőjegy)

Magyarországról Balira a Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről átszállással juthatunk el a Denpasari Ngurah Rai nemzetközi repülőtérre. Balira induló járatokat a British Airways, KLM, Malaysian Airlines, Emirates, Qatar Airlines, XiamenAir kínálja. Az árak természetesen a foglalás időpontjától és szezontól függően rendkívül széles skálán mozognak. Elmondható, hogy egy felnőtt retúrjegy turistaosztályon az utazás hónapjában főszezonon kívül kb. 320.000-360.000 Ft/fő között mozog. Érdemes azonban jó előre (3-6 hónappal korábban) lefoglalni repülőjegyünk, ha Balira szeretnénk utazni, ugyanis jelentős költségek spórolhatók meg az előfoglalás révén. Az előfoglalásban megvett retúrjegyek így 260.000 Ft/fő körüli áron elérhető válnak.

Ngurah Rai nemzetközi repülőtér

Ngurah Rai nemzetközi repülőtér, Denpasar

Akik Magyarország nyugati részén élnek nekik kézenfekvőbb lehet egy Bécs-Bali repülőjegy megvásárlása. A Bécsből Balira induló légi járatok is hasonló áron és szintén átszállással érhetőek el.

Tipp: Repülőjegyek foglalására ajánlott használni a Repjegy.hu – repülőjegy foglaló és összehasonlító weboldalát, melyen az aktuális akciókról folyamatosan tájékozódhat. Az egyes légitársaságok pedig a szezon kezdete előtt fél évvel már el kezdik az akciós repülőjegyek árusítását.

Látnivalók Balin

A Bali szigete nemcsak számtalan vízi sportok és a strandolók otthona, hanem természeti és kulturális szépségben is bővelkedik. Tanak Lot temploma, Werdi Budaya Művészeti Központ, Le Mayeur Múzeum, Batubulan csak néhány az ismertebbek közül. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a látnivalókat, amelyeket érdemes megtekinteni.

Tovább olvasom

Bali strandok

A legtöbb ember a Bali sziget hallatán egzotikus strandokra, búvárkodásra és szörfözésre gondol. Ez nem véletlen, hiszen a sziget telis-tele van homokos strandokkal. A fürdőzés és napozás mellett Bali a szörfösök, skájtszörfösök paradicsoma is.

Strandok Balin

A tengerparti strandok a világ egyik legszebb strandjai közé tartoznak. Seminyak, Nusa Dua, Jimbaram- öböl, Balangan, Jambaram, Kék Lagúna csak pár a leghíresebbek közül. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb strandokat Balin.

Tovább olvasom

Árak Balin

Bali és Indonézia nem tartozik a drága országok közé, az árak kb. a magyarországi árakhoz hasonlítanak. Az egzotikus ázsiai országokhoz hasonlítva kifejezetten kedvező áron tudunk szállást és éttermet találni Bali szigetén. Ha valaki a tél és késő őszi időszakba, tehát fő szezonon túl utazik Balira még olcsóbb árakat talál a szállodákban és éttermekben. Ha érdeklik, hogy az egyes főbb szolgáltatások és élelmiszerek mennyibe kerülnek olvassa tovább cikkünket!

Tovább olvasom