Jáva

Jáva az Indonéz Köztársaság szigete, mely egyben a világ legnépesebb szigete is. A föld legsűrűbben lakott területeinek egyike, népsűrűsége 1120 fő/km2-ként. Területe eléri 126 650 km2-t. Lakossága pedig eléri a 165 millió főt. Itt található az ország fővárosa, Jakarta.

Jáva részei

Jáva tartományai

Jáva sziget közigazgatási felosztása az alábbi tartományokból áll:
Banten | Jakarta | Nyugat-Jáva | Közép-Jáva | Yogyakarta | Kelet-Jáva

Banten

Valaha Banten egy fontos tengeri kikötőközpont volt, ereje a hatalmas közép-jávai Mataram Birodaloméval vetekedett , de mára csak egy fényes múlttal rendelkező halászfalu. Banten tartomány fővárosa Serang. Ó-Banten az egyik legismertebb történelmi emlékhely, alig 10 kilométernyire Serangtól.

Sok régészeti maradvány őrzi itt a 16–18. századi iszlám Banten királyság emlékét. Bantennél szálltak partra először a hollandok kereskedelmi célból. Kevés emlék maradt, ami Banten hajdani nagyságát mutatja, de még megtalálhatók az erős muszlim királyságok, Surosowan és Kaibon palotáinak romjai, a banteni nagymecset (1599), egy holland erőd és egy régi kínai templom.

A Badui tradicionális közösségek Lebak kormányzóságban összesen 5101 hektárnyi területen élnek. Területük két részből áll: a külső- és belső-badui népcsoportokéból, ahol az őslakosok harmóniában élnek a természettel ellenállva a modern életformának.

Keranton Surosowan

Keraton Surosowan azaz a Surosowan palota Maulana Hasanuddin (1525-1552) szultán uralkodása idején épült. A legtöbb épület részben vagy már egészen elpusztult.

Keraton Surosawan romjai

Keraton Surosawan romjai

Ami leginkább megmaradt, az a műemlékek romjait körülvevő erődfal. A régi térképek tanúsítják, hogy a múltban a palotát egy várárok vette körül. Úgy mondják, hogy azokban az időkben akár kis hajók is vitorlázhattak benne, a csatornákon pedig a nyílt tengerre is kijuthattak.

Ujung Kulon Nemzeti Park

Ujung Kulon Nemzeti Park az UNESCO a természeti világörökségének része. Jól megfigyelhető itt a tipikus trópusi erdő, látható még benne a ritka egyszarvú rinocérosz. Bölények, pávák és más különleges állatok élettere a környező szigetek világa. Lehet bérelni egyszerű faházakat a környéken, ahonnan vadőrök kísérik túrázni a látogatókat.

Ujung Kulon National Park

Ujung Kulon National Park

Mivel a környéken nincs bolt, a labuáni üzletekből érdemes beszerezni megfelelő mennyiségű élelmet még a kirándulást megelőzően. A 762 km² területű Ujung Kulon Nemzeti Park. A park a jávai orrszarvú legutolsó szaporodási területe.

Dua-sziget / Burung-sziget (Palau Dua/ Palau Burung)

Dua-sziget / Burung-sziget területe természetes madárrezervátum, jó madármegfigyelő hely, Karangantu kikötőtől 5 kilométerre északi irányban. A kikötőből 15 perc alatt elérhető motorcsónakkal vagy vitorláshajóval.

Dua-sziget tengerparti sziklái csodálatos látványt nyújtanak

Dua-sziget (Palau Dua)  tengerparti sziklái csodálatos látványt nyújtanak

Áprilistól augusztusig kb. 50.000 madár érkezik a szigetekre tojást rakni és költeni Afrikából, Ázsiából és Ausztráliából. A sziget a vándorlómadarak fő költőhelye, miután fiókák felnőnek, visszatérnek hazájukba. Legalább ötven fajta madár költ itt  Apálykor az alacsony vízállás miatt gyalogszerrel is megközelíthető a sziget. Dua-sziget tengerpartjának népszerű üdülőhelye Anyer Beach.

Karang Bolong

A Karang Bolong, azaz a Lyukas szikla tengerpart Serangtól 50 kilométerre, Jakartától pedig 140 kilométerre található.

Karang Bolong - Lyukas szikla

Karang Bolong – Lyukas szikla

Ez a partszakasz kitűnő pihenőhely. Egy hatalmas szikla áll itt , melynek nyílása a nyílt tengerre néz.

A Bojong-torony egy 18 emeletes, 75,7 méter magas világítótorony, amit a hollandok épített ek 1885-ben Anyer Kidul mellett. A történelemből jól ismert ezer kilométeres Daendles postaút vonalán fekszik, ami Anyert és a kelet-jáva Panarukant kötött e össze 1811-től.

Rangkasbitung Lebak kormányzóságban az opálból (batu kali maya) és ónixból készült ajándéktárgyak központja.

Bumi Jaya-n készült fazekas termékek

Bumi Jayan készült fazekas termékek

Bumi Jaya (Serang kormányzóság) különféle export-minőségű fazekas munkáiról nevezetes.

Érdemes felfedezni Indonézia leggazdagabb bevásárlóközpontjait Tangerangban és Cilegonban. Kedvelt szabadidős tevékenység a térségben a golfozás és az autósport. 11 golf- és egy autóverseny-pálya található Banten közelében.

 

Umang – sziget

Az Umang-sziget fehér, homokos partja kristálytiszta vizű tengerre néz. Jakartától 183 kilométerre található, ami mintegy 4 órás autóutat és 5 perces hajóutat jelent.

Umang-sziget

Umang-sziget

Tengerparti üdülőhely és spa, pihenésre és a természett el történő együtt – létre kiválóan alkalmas. Csodás kilátás nyílik innen a Krakataura és az Ujung Kulon Nemzeti Parkra.


Jakarta

Jakarta [dzsákártá] Indonézia „főbejárata”, egy metropolisz, ahol együtt él a modern nyugati építészet és a hagyományos indonéziai kultúra. A város gyors fejlődése tükre az egész nemzet gazdasági, politikai, társadalmi és ipari fellendülésének.

Jakarta-Indonézia fővárosa

Az utóbbi években luxushotelekkel, konferencia-központokkal, világszínvonalú golfpályákkal, elegáns éttermekkel, izgalmas éjszakai klubokkal és bevásárlóközpontokkal bővült. Jakartában az idegenforgalmi szolgáltatások tárháza, kiegészítve a már meglévő történelmi városrészt, a tengerparti szórakozó helyeket és üdülő komplexumokat.

A legtöbb belföldi és nemzetközi repülőjárat a Soekarno-Hatt a repülőtérre érkezik. A turistajáratok Cirebon, Közép- és Kelet-Jáva, Szumátra és Bali felől a Pulo Gadung buszpályaudvarra érkeznek. Iránytaxiként közlekedő minibuszok pedig bárhol elérhetőek Jáván és Szumátrán. Olvasd tovább a cikket


Nyugat-Jáva


Szunda varázslatos vidékét nyugaton a Szunda-szoros, keleten Közép-Jáva határolja. A táj jellemzően hegyvidéki: gazdagon termő, zöld völgyek és fenséges vulkáni csúcsok tagolják. Nyugat-Jáva története a kereskedelem, a fűszerek, erős királyságok tündöklésének és bukásának története.Az 1500-as évek végén a régiót az akkor fénykorát élő Cirebon város uralta, mely ma is szultánság, bár régi dicsőségének csak árnyéka.

Bandung

Bandung Nyugat-Jáva tartomány székhelye. 768 méter tengerszint felett i magasságban, Jakartától 180 km-re délkeletre terül el „Jáva Párizsa”. Fákkal szegélyezett szép sugárútjai és a kultúrájában tetten érhető európai művészi hatások miatt nevezik így. Bandung lakossága 2,6 millió, az agglomeráció kb. 7,5 – 8 millió fő volt.  A lakosság többsége szundanéz. A legnagyobb kisebbség a jávai. Ezenkívül élnek még kínaiak, indiaiak és koreaiak. Főleg egyetemeiről, textiliparáról és kávézóiról híres, a jakartaiak kedvelt hétvégi kirándulóhelye.

A város nemzetközi figyelmet először az itt rendezett első Ázsia-Afrika Konferencia (1955) során kapott , amikor 29 afrikai és ázsiai vezető tanácskozott azzal a céllal, hogy gazdasági és kulturális kapcsolataikat fejlesszék, valamint közösen lépjenek fel a gyarmatosítás ellen.

Bandung (Nyugat-Jáva központja)

Bandung Nyugat-Jáva székhely

Bandung a vásárlást kedvelőknek nagy lehetőségeket kínál. Széles tárháza található itt a bevásárlóközpontoknak, a nyugati stílusú áruházaknak, az outleteknek és a kis utcákban megbúvó régiségboltoknak vagy a használtcikk piacoknak. Jakartából az autóút mindössze három óra Bandungig.

Puncak-hágó, Bosscha Obszervatórium, Tangkuban Parahu kráter

Puncak-hágó, Bosscha Obszervatórium, Tangkuban Parahu kráter

Az út gyönyörű hegyvidéki tájon át vezet érintve a Puncak-hágót, Lembangot, a Bosscha Obszervatóriumot, vagy még magasabban a Tangkuban Perahu kráterét, ami az egyetlen vulkán Jáván, amire autóval fel lehet hajtani.

Érdemes felkeresni útközben a Ciater hőforrást és üdülőközpontot a meleg, ásványokkal telt vizű medencéivel egy jó fürdőzés erejéig, ezt követően a Patenggang-tavat, amit teaültetvény vesz körül, vagy Kawah Putihot (fehér kráter) Ciwidey városka mellett , Bandungtól egy órányira déli irányban.

Bogor

Bogor városa közelebb fekszik Jakartához (50 km), mint Bandunghoz (120 km). A hollandok találóan „gondtalan városnak” nevezték, itt épült fel az első holland kormányzói palota 1745-ben. Egy 1834-es földrengést követően helyreállították, s a palota ma is elegáns látványt nyújt parkja tágas, gondosan öntözött gyepszőnyege közepén.

Bongor palota

Bogor – egykori holland kormányzói palota

A park nagy fái alatt őzek és szarvasok élnek szabadon. A világhírű Bogori Botanikus Kert a palota szomszédságában található. A 87 hektárnyi kertben növények temérdek fajának több ezer mintapéldánya megtalálható, köztük hatalmas ősi fák és a világ legnagyobb virága,a Rafflesia is. Több mint 15 ezer és növényfaj él itt , köztük 400 pálmafaj és 3000 féle orchidea.

Garut

Garut jellegzetes szunda város a nyugat-jávai fennsíkon: vulkáni hegyek és hatalmas erdőültetvények szegélyezik. A város a csodálatos természeti szépsége mellett gasztronómiájáról is híres. Legismertebb helyi édesség a dodol, mely többféle gyümölcsös izesítéssel készült. Garut déli részén több mint 10 strand található.

A legismertebb strandok a Santolo Beach a Cikelet kerületben és a Sayang Heulang Beach, a többiek Cilauteureun, Rancabuaya, Taman Manalusu, Cijayana, Karang Paranje, Sancang, Gunung Geder, Pantai Cijeruk Indah, Karang Tepas vagy Sodong parat.

Garut városát Charlie Chaplin 1927-ben és 1935-ben látogatott meg. A Grand Hotel Ngamplangban szállt meg, ami egy dombos üdülőhely kb. 3,4 kilométerre a városközponttól.

Papandayan tűzhányó környéke

Papandayan tűzhányó környéke

A közeli 2665 m magas Papandayan vulkán krátere talán a leglátványosabb Jáva szigetén. Gőz és kénkitörése nagyon látványosak. A Papandayan tűzhányó napjainkban is aktív, legutóbbi kitörése 2002-ben. Legnagyobb pusztítást 1775-ben végezte, amikor a vulkánkitörés 3.000 áldozatot követelt. A 8. században épült Cangkuang templom volt az első hindu templom, amit Nyugat-Jáván találta

Kampung Naga (sárkány falu) egyedisége abban áll, hogy a modern társadalmi berendezkedés ellenére századokon át megőrizte ősi hagyományait. Kis falu a hatalmas hegyek lábánál fekszik.

Pangandaran

Jáva egyik legjobban őrzött titka, már ami a külföldi turistákat illeti, de a helybeliek körében régóta rendkívül népszerű üdülőhely. Kiváló strandja mellett a szörfösök kedvelt helye.

Balra: Hagyományos halászkunyó Pangandaram partjainál, Jobbra: Pangandaram Nemzeti Park erdei ösvénye

Balra: Hagyományos halászkunyó Pangandaram partjainál, Jobbra: Pangandaram Nemzeti Park erdei ösvénye

Kicsiny halászfalu, de itt található Jáva legszebb tengerpartja és a Pangandaran Természetvédelmi Terület, ahol vadbivalyok, ugató szarvasok és majmok élnek. Busszal Bandungból kb. 5 óra az út.  A 1985-től Pangandaranban a Nemzetközi Kite Fesztivál otthona.

Taman Safari Indonesia

 

Az 1990-ben megnyitott Taman Safari Indonesia 35 hektáros területén minden kontinensről találhatunk szabadon élő állatokat. A parkban 2500 állatot mutat be.

Taman Safari Indonesia

Taman Safari Indonesia

A park távolsága Jakartától 75 km délkeleti irányban a Bandungba vezető út mentén, és úszómedence, teniszpályák, mesterséges tó, vízesés, játszótér, vidámpark, éttermek, kemping található a környéken.

Ciberon

Bandungból északkelet felé, a tengerpart irányába haladva elérkezünk a kultúrájában és történelmében igen gazdag Cirebon kikötővárosba. Nyugat- és Közép-Jáva határán állva a két kultúra sajátos ötvözete jellemzi. A régi Kasepuhan és Kanoman paloták (kratonok) ma múzeumként várják az érdeklődőket, kiállításaikon dísztárgyak, festmények, kalligráfiák és az udvari művészet számtalan emléke. Az iszlám királyság idejéből 4 palota maradt fenn: Kasepuhan,  Kanoman, Kacirebonan és a Keprabon palota.

Keraton Kasepuhan

Keraton Kasepuhan

A Kasepuhan palotát 1529-ben építette Mas Mochammad Arifin II. Ez tehát a legrégebbi iszlám palota Jáván.  Cirebon egykori iszlám királyainak utódai még ma is élnek. A 10 hektáros területen álló Kasepuhan palota a város négy palotája közül a legnagyobb és legjobban díszített. A belső épületek fehérre festettek, ahol megtalálható a trónterem, a királyi vendég lakosztályok.  A palotát frissen zöldelő park veszi körül, nyugati oldalán a Sang Cipta Rasa Nagy Mecset áll.

A palota másik érdekes vonása a déli oldalon található Lawang Sanga épület, közvetlenül a Krayan folyó partján.

Ciberoni batikolt ruhák

Ciberoni batikolt ruhák

A királyi hintók fényűzően díszített ek, az egyik például aranyozott szárnyas elefántot ábrázol. Cirebon híres még jellegzetes megamendung (felhős) mintázatú batikjáról.


Közép-Jáva

A történelem Közép-Jáván, ezen a kulturálisan és hagyományokban gazdag vidéken, amit a meghatározó hindu és buddhista múltat követően iszlám hatások értek és érnek, mindenütt ott hagyta nyomait. A jávai hindu kultúra a 8. és 10. század között , a Sailendra-dinasztia és az ó-matarami királyok uralma alatt virágzott .

Ekkor épültek Jáva nevezetes vallási kegyhelyei, például Borobudur, a Mahájána buddhizmus építészetének legszebb példája a világon és a fenséges hindu templomegyüttes, Prambanan.

Semarang

Semarang a sziget északi partján fekszik és a Közép-Jáva tartomány székhelye. Lakossága meghaladja a 2 millió főt. A Candi-hegyről csodás kilátás nyílik a kikötőre, a város körüli síkságra, a zöld rizsföldekre, magára a városra és a környező hegyekre is. Kikötőváros, ahonnan koprát, cukrot, kávét, gumit, dohányt stb. exportálnak. Jelentős a hajógyártás, gépgyártás, a textilipar, a halászat.

Semarang városközpontja

Semarang városközpontja

Semarang környéke egynapos kirándulások és hosszabb séták megtételére is kiválóan alkalmas. A város régi negyedében, a kikötő közelében még mindig látni a gyarmatosítás, a Holland Kelet-indiai Társaság korából fennmaradt érdekes épületeket.

A Ngesti Pandowo Színházban esténként színészek és táncosok előadásában wayang drámaelőadás látható. Minden nagyobb szálloda rendelkezik teniszpályával, a külvárosokban pedig két golfpálya várja a sportolni vágyókat. A város környékén az alábbi látnivalók megtekintése ajánlott : Jepara Semarangtól északkeletre található, fehér homokos tengerpartjairól és fafaragó iparáról is híres.

Az Ambarawai Vasúti Múzeum Semarangtól 50 km-re délre található, benne mindenféle típusú és korú mozdony látható. A Bedono faluig közlekedő kisvasúton még utazni is lehet. A múzeum előzetes bejelentkezéssel csoportokat is fogad.

Kudus

Az iszlám központja Indonéziában Kudus, ami Yogyakartától busszal 1 órára fekszik. 16. századi mecsetéről híres. Indonéziában egyébként 200 millió muszlim él, és ezzel Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa. A 6. században érkezett Indonéziába az iszlám arab és indiai kereskedők révén. A hinduizmus és buddhizmust részben magába olvasztotta az iszlám.

Bandungan és a Gedong Songo templomok az Ungaran-hegy lankáin, mintegy 900 méteres magasságban találhatók. A Gedong Songo (kilenc épület) egy kis, 8. századi jávai hindu szentélyegyüttes.

Gedong Songo templomegyüttese

Gedong Songo templomegyüttese

Ungaranból autóval vagy lóháton közelíthető meg legjobban. Körülbelül egyidőben épülhettek a Dieng-fennsík templomaival. A Gedong Songo Közép-Jáva egyik legszebb templomegyüttese, de már a környékbeli táj látványa miatt is megéri megtenni az utat.

Baturranden

Baturranden

Baturraden Közép-Jáva legnevezetesebb üdülőhelye, Purwokerto városától 14 kilométerre található. Baturraden a 650 méter magas Slamet-hegy lejtőjén hűvös levegővel, szép kertekkel és fenyőligetekkel, hőforrásokkal, tavakkal és bungaló-stílusú szálláshelyekkel várja a látogatókat.

Sangiran a rejtélyek földje. Eugene Dubois francia antropológus 1891-ben itt találta meg a Phitecantropus Erectus, ismertebb nevén a jávai előember maradványait. 1930 és 1931 között felszínre hoztak egy pleisztocén kori emberi fosszíliát is.

Jávai előember koponyája

Jávai előember koponyája

1980-ban pedig igencsak meglepte a tudósokat egy több mint 4 méter magas elefánt maradványainak felfedezése. Sangiran távolsága Solotól mindössze 18 km.

Solo-Surakarta

Solo egy hangulatos és élénk város, úgy is nevezik, hogy „ a város, ami sosem alszik”. Itt mindig ehet vagy vásárolhat valamit az ember, az utcai árusok és kis bódék a nap 24 órájában kínálják portékájukat.

Solo-Surakarta nyüzsgő belvárosa

Solo-Surakarta nyüzsgő belvárosa

Lakossága 520 ezer fő. Gazdaságának fő ágai a gépgyártás, textilipar, bútor-, cigaretta- és élelmiszeripar. A város környékén elsősorban rizst, cukornádat, kukoricát, maniókát, gumifát termesztenek.

A város két uralkodóháznak is otthont ad, melyek századokon át gyakorolták hatalmukat a város fölött . Solo a maga eleganciájával máig megőrizte jellegzetes közép-jávai arculatát.

Sukuh-templom

Sukuh templom

A Sukuh templom Solotól alig 34 km-re található. Inka piramisok formájára emlékeztető építmény, amit hindu eredetű wayang kőfaragások és erotikus szimbólumok díszítenek.

Borobudur templom

A Borobudur templom nevéről úgy vélik, hogy a Vihara Buddha Uhr (buddhista monostor a hegyen) szanszkrit kifejezésből származhat. A 8. században építtette a Sailendra-dinasztia. Magelang mellett, Semarangtól 90 km-re délkeletre, Yogyakartától 42 km-re északnyugatra található.

Borobudur temploma

Borobudur templom

A világ egyik leghíresebb templomaként méltóságteljesen áll egy domb tetején buja zöld földekre és távoli hegyekre nézve. Az építmény tetején található nagy sztúpa 40 méterrel magasodik a föld fölé.

Olvasd tovább!

Medut templom

Medut templom

A Mendut templom csak három kilométer távolságra található Borobudurtól, és úgy tartják, az indiai Benares felé néz, ahol Gautama Buddha tanításait először megfogalmazta. A menduti kisebb templom nagy Buddha szobrával és a közeli Pawon templom is integráns részei a Borobudur templomegyüttesnek.

Gong-barlang

Gong-barlang

A Gong-barlang ékes ornamentikája 256 méter mélyen, 12 teremben, 7 forrás és egy természetes tó mentén tárulkozik ki. Úgy tartják, hogy bizonyos pénteki napokon, egy tradicionális hangszer, a gong hangja hallatszik a barlang mélyéről a mai napig.


Yogyakarta tartomány

Yogyakarta [dzsogdzsákártá] tartománya északon a hatalmas Merapi vulkántól déli irányban a végeláthatatlan Indiai-óceán hullámai mosta partokig terjed. Ez volt a hatalmas Mataram Birodalom, Ngayogyakarta Hadiningrat területe. Yogyakarta (vagy Yogya, Jogjakarta, Jogja) városát 1755-ben alapították, miután egy földtulajdoni vita eredményeként az egykori Mataram Yogyakarta és Surakarta (más néven Solo) szultánságaira bomlott. Yogyakarta Jáva szigetének páratlan kulturális központja. Gamelán zenekarok tartják életben a múlt ritmusát, klasszikus jávai táncokban jelenik meg a szépség és a harmónia. Belföldi és nemzetközi járatok egyaránt repülnek Yogyakartába. A Malioboro utcához közeli Tugu vasútállomásról több vonat is közlekedik Jáva más részei felé a hét minden napján.

Yogyakarta város

Yogyakarta (kiejtve: Dzsogdzsakarta, a helyiek által gyakran csak: Jogja – Dzsogdzsa,) a Jávai tradíció őse. A város ad otthont az Indonéziában működő szultánus egyikének. 1575 és 1640 között a város Kotagede nevű kerülete a Mataram Szultanátus fővárosa volt. Yogyakarta történelmileg és kulturálisan része Közép-Jáva régiónak, annak ellenére, hogy ma már egy külön közigazgatási egység. Ez az egyetlen régió Indonéziában, ahol még mindig alkotmányos monarchia az államforma.

Yogyakarta utcakép

Yogyakarta város utcaképe

A sok egyetem miatt Yogyakarta iskolavárosnak számít. A város északi oldalán található a Gajah Mada Egyetem, az ország legidősebb és legnagynevűbb egyeteme.  Ezenkívül sok híres egyetem megtalálható a városban, többek között a Yogyakartai Művészeti Egyetem,  Iszlám egyetem, a Duta Wacana Keresztény Egyetem, a Muhammadiyah Yogyakarta egyetem, a Sekolah Tinggi Műszaki Egyetem és a Yogyakartai Műszaki Egyetem. Az ország egyik fő kulturális központja,  mely néha rendkívül nagy a forgalom, ilyenkor van egy elegáns megoldás egy három kerekű riksa. Minden riksának egyedi neve van. Tovább olvasom!


Kelet-Jáva

A kelet-jávai Majapahit-dinasztia fogott hozzá, hogy lerakja egy olyan birodalom alapjait, ami később évszázadokon áturalni hivatott az egész indonéziai szigetvilágot, a Maláj-félszigetet, de még a Fülöp-szigetek egy részét is. Ebben az időben épültek ki az előnyös kereskedelmi kapcsolatok Kínával, Kambodzsával, Sziámmal, Burmával és Vietnámmal.

Ahogy a közép -jávai birodalom a 10. században hanyatlani kezdett, úgy erősödtek meg a kelet-jávai királyságok, hogy betöltsék a hatalmi űrt. Erlangga király uralkodásának éveiben Kelet-Jáva és Bali igen jövedelmező kereskedelmet folytatott a környező szigetekkel.

A Pandaan város amfiteátrumában tartott szabadtéri előadások mesélnek a dicsőséges múltról. A természetes háttérdíszítést a távoli vulkánok képe adja, jól érzékeltetve a tartomány kultúrájának és tájainak szellemiségét.

A tartományt jó utak, rendszeresen közlekedő vonatok és légijáratok kötik össze Jáva többi részével, Surabaya tartományi központot az ország többi városával.

Surabaya

Surabaya(ejtsd: Szurabaja) város Indonéziában, Jáva szigetén, az ország második legnagyobb városa. A városnak 3,1 millió, az agglomerációnak 5,6 millió lakosa van. Surabaya városában jó szállodák, bevásárlóközpontok, szórakozóhelyek várják az érdeklődőket. Iparváros, ahol hajógyárak, olajfinomító, textilüzemek működnek. Az ország 2. legforgalmasabb kikötője. Fő kiviteli cikkei: gumi, cukor, dohány, kávé és egyéb mezőgazdasági termékek.

Gazdag állatkertjében az indonéziai állatvilág több ritkasága is látható, például orangutánok, komodói sárkánygyíkok és az éjjeli madarak különleges gyűjteménye.

Kalimas kikötője, Surabaya

Kalimas kikötője, Surabaya

Kalimas hagyományos kikötőjében a világhírű bugis szkúnerek még eredeti pompájukban tekinthetők meg.

Alas Purwo Nemzeti Park és Vadrezervátum

Az Alas Purwo Nemzeti Park és Vadrezervátum Kelet-Jáva csücskében, a Surabaya – Banyuwangi főútról letérve érhető el. A száraz vidék egy nyílt szavanna,amit erdők és bozótok, mocsarak és ingoványos berkek, valamint fehér homokos tengerpartok szegélyeznek.

Alas Purwo Nemzeti Park

Alas Purwo Nemzeti Park


Trowulan – Pandaan – Tretes

Trowulan – Pandaan – Tretes: Trowulan faluról és vidékéről azt tartják, hogy itt állhatott a Majapahit királyság ősi fővárosa.

Trowulan - Majapahit birodalom emlékei

Trowulan – Majapahit birodalom emlékei

A területen folyó régészeti ásatásokon sok terrakotta dísztárgy, szobor, kerámia, kőfaragvány került a felszínre, ezek a trowulani múzeumban láthatók egy térképpel, ami segít eligazodni a történelmi jelentőségű látnivalók között .

Candra Wilwatika szabadtéri színpad

Pandaan városában, 45 km-re délre Surabayától, a Candra Wilwatika szabadtéri színpadon kelet-jávai balett esteket tartanak minden teliholdkor júniustól novemberig.

Candra Wilwatika szabadtéri színpad

Candra Wilwatika szabadtéri színpad

Az előadások a Rámájana eposz illetve a kelet-jávai folklór történeteit elevenítik meg. A színpad hátterében a Panangungan-hegy varázslatos hangulatot áraszt.

Tretes az egyik legcsodálatosabb hegyvidéki üdülőhely Kelet-Jáván, csupán 10 km-re Candra Wilwatikától.

A Kawi-hegyen található egy bölcs sírja, ami fontos zarándokhelye mindazoknak, akik evilági szerencséjüket szeretnék megsokszorozni.

A hegytetőn álló sír környezetének atmoszférája erőteljesen jávai: gyakorta tartanak itt árnyjáték és gamelán előadásokat.

Bromo-hegy

A Bromo-hegyet sok belföldi és külföldi turista keresi fel a napkelte misztikus élményéért. A legegyszerűbb út Ngadisari faluból póniháton vezet a homoktengeren keresztül a tűzhányó lábához, ahonnan 50 lépcsőfokot kell megtenni a kráter pereméig.

A Bromo-hegy közepén fekszik a “homokos tenger “, amely 1919 óta védett természetvédelmi terület. A hegy vulkanikus tevékenysége miatt az indonéz vulkanológiai és katasztrófavédelmi központ néha figyelmeztetést ad a Bromo-hegy látogatására.

Meru Betiri Rezervátum

A Meru Betiri Rezervátum a tartomány délkeleti csücskében az utolsó jávai tigrisek menedékhelye. Százötven éve még Jáva egész területén megtalálhatók voltak ezek a nagytestű ragadozók, egyes sűrűn lakott területeken sok kellemetlenséget okozva.

Meru Betiri Rezervátum

Meru Betiri Rezervátum

A rezervátumban más vadon élő állatok is láthatók: fekete párducok, leopárdok, tengeri teknősök.