Hasznos tudnivalók Indonéziáról

Éghajlat

A szigetország éghajlata trópusi: júniustól szeptemberig a keleti monszun száraz, míg a nyugati monszun decembertől márciusig nedves levegőt hoz, de a két évszak közötti átmeneti periódusban is előfordulnak nagyobb esők. Az esők ellenére a nyugati monszun középső szakaszában is 21 és 33 °C között van a hőmérséklet a magasabb fekvésű helyeket kivéve, amik természetesen jóval hűvösebbek.

Nyelvek és nyelvjárások

A szigetvilág lakosságát alkotó mintegy 350 különböző népcsoport több mint 483 nyelvet illetve nyelvjárást beszél. A hivatalos nyelv, a Bahasa Indonesia latin betűs és európai helyesírási mintákat követ. Az angolt, mint elsődleges idegen nyelvet minden jelentős turistaövezetben beszélik és használják írásban.

Telefonálás Indonéziában

Telefonálni a 62-es országhívóval lehet Indonézián kivülről, majd a körzetszámot a telefonszám követi.

Belföldről kezdeményezett belföldi hívás esetén a körzetszám előtt 0-t is tárcsázni kell. Belföldről kezdeményezett nemzetközi hívás esetén az ország hívószáma előtt a 001 vagy a 008 számot kell beütni a készülékbe. De a nagyobb szállodákban vagy kisebb telekommunikációs irodákban (Wartel) találhatók International Direct Dial vagy IDD feliratú, közvetlen nemzetközi tárcsázásra alkalmas telefonkészülékek is.

Tudakozó ………………………………………………………………………………108
Rendőrség …………………………………………………………………………….112
Mentők ………………………………………………………………………………….118
Tűzoltóság …………………………………………………………………………….113

Hivatali órák

  • A kormányhivatalok Jakartában hétfőtől péntekig reggel 8 órától délután 4 óráig tartanak nyitva, szombaton és vasárnap nincs ügyintézés.
  • Vidéken délután 3 órakor zárnak munkanapokon, de szombaton is fogadnak ügyfeleket déli 1 óráig.
  • A bankok reggel 8 vagy 8.30 órától délután 2 óráig tartanak nyitva, de a szállodák bankfiókjai hosszabban, akár estig vannak nyitva.

Vásárlási szokások

Vásárlásnál az alkudozás szinte kötelező, különösen a turistaövezetekben. Általános szabály, hogy az árus által bemondott ár felét célozzuk meg, először annak aláajánlva, bár sok árus csak 20%-ot hajlandó engedni a kiindulási árból.

Időzónák

  • Nyugat-Indonézia (Szumátra, Jáva): GMT +7 óra
  • Közép-Indonézia (Sulawesi, Nusa Tenggara): GMT + 8 óra
  • Kelet-Indonézia (Maluku, Pápua): GMT + 9 óra

Öltözködés

Az öltözékek általában legyenek kényelmesek, a könnyű öltözet kifejezett en ajánlott a forró, párás éghajlat miatt. A nadrág vagy pantalló inggel megfelelő hétköznapi viselet, de hivatalos alkalmakra zakót és nyakkendőt illik húzni. Egyes ünnepi eseményeken a hosszú ujjú batik ing a megfelelő öltözék. Hegyvidéki kirándulásokra ajánlatos könnyű pulóvert vagy dzsekit vinni. A legtöbb helyen nem nézik jó szemmel, ha a hölgyek a vállukat és a térdüket szabadon hagyó nyakpántos blúzt vagy ruhát, rövidnadrágot, miniszoknyát viselnek.

Elektromosság

Szinte mindenütt 220 V (50 Hz) feszültségű hálózat van, de egyes régiókban még előfordulhat a 110 V is, amit az elektromos eszközök használata előtt ajánlott ellenőrizni . A konnektorok típusa a magyarországiaktól általában nem tér el.

Vám

A vámhatóság az országba lépéskor maximum egy liter alkoholos italt, 200 darab cigarettát vagy 50 darab (100 grammos) szivart, valamint ésszerű mennyiségű parfümöt engedélyez felnőtt utasonként. Fényképezőgépet, videókamerát, hordozható rádiót, kazett ás magnót, látcsövet és sportf elszerelést vámmentesen lehet bevinni, amennyiben távozáskor is kivitelre kerülnek, így belépéskor a vámhatóságnál be kell azokat jelenteni. Lőfegyver, narkotikum, pornográf anyagok bevitele tilos.

Etikett

Bal kézzel enni, adni és elfogadni valamit udvariatlanság.

Borravaló

A legtöbb szállodában és étteremben 21% adót és szervízdíjat számolnak fel. A repülőtéri illetve szállodai portások csomagonként 5 ezer rúpiát várnak el az utazótól, a taxisofőrök pedig a számla összegének 500, illetve 1000 rúpiára történő kerekítését.

Magyarország Nagykövetsége Jakarta – Indonézia