Látnivalók Balin

Bali szigete nem csak a strandok és sportos kikapcsolódásra vágyók számára nyújt élményeket. Nagyon sok természeti és kulturális szépségnek ad otthon ez a sziget. A szigeten a képzőművészet, tánc és vallási kultúra mindig fontos szerepet játszott. Ezeknek a művészeti ágaknak rengeteg fellelhető Bali szigetén. Cikkünkben ezekből a látnivalókból adunk egy kis ízelítőt.

15 látnivaló, amit feltétlenül nézz meg Balin !

 1.  Werdhi Budaya Művészeti Központ
 2.  Elnöki palota, Tampaksiring
 3. Pura Tirta Empul
 4. Tanak Lot sziklatemploma
 5. Pura Jagatnatha, Denpasar
 6. Le Mayeur Múzeum
 7. Batuan, tánchagyomány, fafaragás, festmények
 8. Ubud, Bali festészet központja
 9. Kintamani (Batur-vulkán)
 10. Batubulan – a kőfaragás központja
 11. Goa Gajah – Elefánt barlang
 12. Besakih templom
 13. Tenganan
 14. Sangeh, szerecsendió és majmok
 15. Bedgugul – Ulun Danu templom

1. Werdhi Budaya Művészeti Központ

A művészeti központban aktív tánc és zene oktatás zajlik, ahol az előadások révén bepillantást nyerhetünk az indonézek nagyon színes művészeti ágaiba. Csodálatos szabadtéri színpadán előadott művészi játék felejthetetlen élmény az ide látogatónak.

Werdhi Budaya Művészeti Központ

Werdhi Budaya Művészeti Központ


2. Elnöki palota, Tampaksiring

Tamapksiringben található Indonézia 6 elnöki palotájának egyike. A 19 hektáros parkban található főépület Bali vulkáni hegyére a Gunung Agungra néz. Az épületet Sukarno az indonézek első köztársasági elnöke építette. Építése 1957-1963 között zajlott.

Tampaksiring Elnöki Palota

Tampaksiring Elnöki Palota

A villa az indonéz kormány- államfő használta egykor a Balin való tartózkodása alatt. Az épülethez tartozó vendégházak pedig meghívott magas rangú politikusok szálláshelyéül szolgáltak. Az egyes épületrészeket látványos híd kapcsolja össze. A villát övező park megkapó látványt nyújt. 2003-ban az Elnöki palota politkai csúcstalálkozók helyszínéül szolgált, ezért ebben az évben jelentős felújításon esett át. A villa tőszomszédságában fekszik Pura Tirta Empul híres hindu templom.

3. Pura Tirta Empul

A Pura Tirta Empul balinéz hindu vízi templom, melyet a hívők vallási-lelki megtisztulási céllal használnak. A templomot Visnu  tiszteletére a Warmadewa dinasztia építette 962 körül.

Pura Tirta Empul,Bali

Pura Tirta Empul,Bali

A templom három részre tagolódik: Jaba Pura (első udvar), Jaba Tengah (központi udvar) és Jeroan (belső udvar).A templom a környező folyóból folyamatos vízellátása biztosított. A víz tisztasága Bali folyóvízeinek szennyezettsége miatt nem megfelelő, bár nagy erőfeszítéseket tesztnek a sziget folyóvízei tisztaságának megőrzése érdekében. A környék egyik specialitása az elefántcsont és csontfaragás.


4. Tanak Lot sziklatemploma

Bali több, mint ezer temploma közül kétségtelenül egyik leghíresebb Tanak Lot sziklatemploma. Hagyományos balinéz templom egy kis, sziklás szigeten, kilátással a vízre.  A balinéz őslakosság számára a legszentebb a legszentebb helyek egyike. A parttól ötven méterre, a tengerben található sziklára építették.
Egy napon, a Rambut Siwi szentélyében ülve szent fényt pillantott meg, majd azt követve elérkezett egy forráshoz, közelében talált egy gyönyörű sziklát, amelyet a helyiek “Gili Beo” néven emlegettek. Tanítványait megkérte, hogy ide építsenek egy templomot. Nirartha kendőjéből kígyókat varázsolt, hogy azok védjék ezután a szentélyt.

Tanak Lot sziklatemploma

A Tanah Lot azt jelenti, hogy Föld a tengerben, és ez a név teljesen találó a templomra, hisz apálykor könnyedén megközelíthető a templom, de dagálykor olyan, mintha a templom a tengeren úszna. A betolakodók ellen a szikla bejáratánál egy óriás kőkígyó védi a templomot. A legenda szerint a tenger istenének, Barunának a tiszteletére építették a 17. században. Itt tartják a tenger őrző szellemeinek tiszteletére rendezett szertartásokat. A világörökség részeként tartják számon ezt a templomot. A templom a naplemente fényében csodálatos látványt nyújt.

5. Pura Jagatnatha, Denpasar

Denpasarban járva érdemes megtekinteni Pura Jagatnatha templomát. A templom a hinduk legfőbb istenének tiszteletére Sanghyang Widi tiszteletére épült, akit a hinduk napisteneként tartanak számon. A padmasana (templomi szentély) fehér korallból készült.  Egy üres trónból áll (a menny szimbóluma) a másik szimbólum pedig egy teknős tetején  két naga (mitikus kígyó), amelyek a világ alapját jelképezik.

 

Pura Jagatnatha templom Denpasarban

Pura Jagatnatha templom Denpasarban

A falakat a Ramayana és a Mahabharata jeleneteinek faragványai díszítik. A templom a hindu szertatások aktív helyszíne, ahol havonta 2-3 hindu ünnepséget tartanak.


6. Le Mayeur Múzeum

Sanur városának tengerpartján található, Le Mayeur belga festő emlékháza. Le Mayeur Múzeum. A Grand Bali Beach szálloda közelében. A múzeum fő látványosságai a Ni Polokról készült festmények. Ni Polok Le Mayeur felesége, aki híres bali táncosnő volt. A tárlat bemutatja Le Mayeur, a nagy utazóként ismert művész életművét.

Le Mayeur Múzeum, Sanur

Le Mayeur Múzeum, Sanur

Képeire sajátosan durva ecsetkezelés és elmosódott színek jellemzőek. A művész 1932-től haláláig 1958-ig Balin alkotott. A művész pár nem hagyott maga után utódot, vagyonukat az indonéz kormánynak ajánlották. Le Mayeur legtöbb képe múzsájáról, feleségéről és indonéz táncosokról készült aktok.  Az emlékház és az épületet körülvevő park a bali építészeti jegyeket visel magán, amely képzőművészeti események helyszíne.


7. Batuan – a bali tánc és képzőművészet központja

Bali képzőművészetének egyik legnagyobb központja a sziget szívében található Batuan. A települést már több, mint 1000 éve említik. A pezsgő nagyvárosoktól távoli várost festői szurdokok és tisztavízű patakok övezik. A Batuan festmények témája leginkább  hindu vallásos vagy természeti témát dolgoz fel.  Az egyedi stílusú festményekre a részletgazdag, aprólékos művészi munka jellemző. Az egészen nagy mérettől a miniatűrökig nagyon széles a választék ezekből a festményekből.

Batuan művészete: balra Batuan festők, jobbra Barong táncosok

Batuan művészete: balra Batuan festők, jobbra Barong táncosok

Batuan nemcsak a képzőművészet, hanem a táncművészet központja is. A leggyakrabban előadott tánc a barong, amelyben a mítoszok és történelem keveredik. A barong egy maszkba öltözött lény, ami az oroszlán és kutya furcsa keveréke. A tánc a rossz és jó közötti harcot ábrázolja.


8. Ubud, a Bali festészet központja

Ubud múzeumában, a Puri Lukisanban állandó kiállítás mutatja be a bali művészet modern alkotásait a 19-20. század fordulójától napjainkig. A sok művészeti galéria mellett híres alkotók ott hona is látogatható, például a holland Hans Snel és az amerikai Antonio Blanco háza.

Puri Lukisan Múzeum, Ubud-Bali

Puri Lukisan Múzeum varázslatos kertja, Ubud (Bali)

A kellemesen klímájú Ubudban a hegyek lábánál, teraszos művelésű rizsföldek mellett kis szállodák és panziók sora várja a turistákat.


9. Kintamani (Batur-vulkán)

Bali északi részén fekvő Kintamani és Penelokan falu a Batur-tóra és a jelenleg is aktív Batur vulkánra néz. A Batur kalderája hét és fél kilométer átmérőjű és 700 méter mély. A kaldera pereméről kiváló kilátást élvezhetünk a vulkán peremén belül található települések és a tó felé.  Penelokanból az út Kedisanba, a krátertó partjára vezet, innen lehet átkelni csónakkal Trunyanba.  Ennek az ősi falunak a lakosai Bali Agának, vagyis „Bali őslakosainak” nevezik magukat, és sok régi animista szokásukat máig megtartják. A hely híres ősi temetkezési szokásairól, a nyitott sírkertes temetésről.

Kintamani felől csodálatos kilátás tárul elénk a Batur-hegyre és tóra.

Kintamani felől csodálatos kilátás tárul elénk a Batur-hegyre és a Batur-tóra.

A Batur-tó a vulkán dél-keleti oldalán van, 16 km széles és kedvelt horgász hely. Toyobungkah-nak gyógyító tómelletti kristályvizes hőforrásai vannak. Ha erre járunk, semmiképp ne távozzunk egy finom Kopi Luwak, azaz cibetkávé elfogyasztása nélkül.
Kintamani a térképen: https://goo.gl/maps/mGZw6r622LkpUi6D9


10. Batubulan – a kőfaragás központja

Denpasarból északkelet felé haladva kőszobrok jelzik Batubulan települését. Homokkőből és szürke, vulkáni eredetű kövekből faragott istenségek és démonok díszítik a házakat, templomokat.

Batubulan híres a kőfaragásairól

Batubulan híres a kőfaragásairól

A kőfaragó műhelyekben meg lehet tekinteni a faragás folyamatát. Térkép: https://goo.gl/maps/mkjpx1t8rcDjCaYZA


11. Goa Gajah (Elefánt barlang)

Goa Gajah a 11. században, egyes feltevések szerint eredetileg monostornak épült. A bejárat feletti falon a faragások egy démonfejet ábrázolnak, amit két további szobor őriz. A barlang Ganésa szobrát rejti. Az ásatások felfedtek egy fürdőmedencét, amit hat, vízköpőket tartó nimfa szobor vesz körül. A műemlék Ubud határában található és Bali egyik legértékesebb művészeti kincse.

Goa Gajah - Elefánt barlang

Goa Gajah – Elefánt barlang

A templom két folyó találkozásánál épült, amit a hinduk mágikus helynek tekintettek.  Az holland régészek 1922-ben  tárták fel a helyet. A hindu szökőkutakat és a medencét 32 évvel később 1954-ben fedezték fel. Napjainkban Goa Gajahot hinduk szent helyként ismerik el, de számos a buddhista emlék és a buddhista templom is bizonyítja a buddhizmus fontosságát Balin.


12.  Besakih templom

Besakih „a bali anyatemplom”, hiszen a szigeten található templomok közül az Agung vulkán lejtőjén álló Besakih templom a legnagyobb és legszentebb. Több mint ezer éves, lépcsői hasadék formájú kapukon át vezetnek a főtemplomhoz, amit a hindu istenhármasságnak (Siva, Brahma és Visnu) szenteltek. Az egyes kormányzóságoknak és kasztoknak további 18 szentélye van.

Besakih templomegyüttese

Besakih templomegyüttese

Ezek felkeresése a baliak számára különleges zarándokútnak számít. Minden templom vagy szentély
alapításának évfordulóját külön megünneplik, az ünnep neve Odalan. A hegy látványa maga is mély nyomot hagy az emberben, akárcsak az ünnepségek idejére feldíszített templomok színpompája.


13. Tenganan

Tenganan falut körbevevő védőfalaival századok óta ellenáll a külső hatásoknak. Őrzi a hindu kort megelőző ősi szokásokat, így a kívülről jöttekkel történő kapcsolatfelvétel módjainak szigorú szabályrendszerét is. Különleges szertartások, táncok, ifjak férfiassági küzdelmei láthatók itt. A legenda szerint Tenganan népét Indra isten választotta ki, hogy olyan területet kezeljen, amelyet az isteni tervének megfelelően terveztek, hogy a világ mikrokozmosza legyen.

Tenganan

Tenganan – Hagyományos szertartás

Az isten arra  tanította a népet, hogy mindent a tisztaságot megőrzésére használjanak. A faluban a  testi és szellemi tisztaság és integritás fogalma rendkívül fontos. Szintén híres a geringsing nevű szőttes, ami gonosz varázserők befolyásától hivatott megóvni a viselőjét.


14. Sangeh – a szerecsendió fák és majmok

Sangeh erdeiben tíz hektárnyi szerecsendiófa visszhangzik a majmok hangjától.Az erdőt szentnek tartják, tilos benne egyetlen fát is kivágni. Az erdő közepén két templom áll, valamint egy harmadik a szélén.

Sangeh - Majom erdő

Mivel szent erdőben élnek, a majmokat is tisztelik, és bár elég szelídek, mégsem tanácsos játszani velük.


15. Bedugul – Ulun Danu templom

Bedugul hegyi üdülőhelye Denpasartól 18 km-re esik észak felé. Kitűnő golfpályája messze földön híres. A Bratan-tó mellett, erdő borított a hegyek lábánál fekszik. Az Ulun Danu templom látványa páratlan: mintha a tó felszínén lebegne. A templom 1633-ban épült Brahma-Vishnu-Shiva és  Dewi Danu istennő tiszteletére.  A környéken remek gyalogösvények találhatók. Az Ulun Danu szentély kapujába belépve azonnal észrevehető a balinéz építészeti jellemzők és a többszintű szentélyek.

Ulun Danu templomegyüttes

Ulun Danu balinéz templomegyüttes

A komplexum belsejében a három fő szentély található a Vishnu isten tiszteletére, amely 11 szinttel büszkélkedhet, Brahma isten szentélye 7 hét szinttel és Shivával isten szentélye 3 szinttel rendelkezik.

A tónál vízisízéshez és siklóernyőzéshez csónakok bérelhetők. A Bali Handara Country Clubban bungalók és étterem is várja az idelátogatókat.