Gili szigetek

Lombok szigetétől fekszik Indonézia egyedülálló szigetcsoportja a Gili szigetek. Gili fehérhomokos tengerpartjai nagyon kedveltek a strandolni vágyók és szörfösök körében egyaránt. A szigetek infrastruktúrája kiváló, így minden adott a kellemes kikapcsolódáshoz. Fontos tudnivaló, hogy a szigeteken tilos a motor járművek használata. Kerékpárral vagy gyalogosan fedezhetjük fel a szigeteket. A jól kiépített utaknak köszönhetően Gili valamennyi szigete könnyűszerrel körbejárható.

Búvárkodás a Gili partoknál

Búvárkodás a Gili partjainál közkedvelt szabadidős tevékenység

Gili szigetcsoportját korallzátonyok övezik, amik a búvárkodás szerelmesei számára nyújt felejthetetlen élményt. A Manta-pont és a Simon zátonya a legjobb merülőhelyek.

A Gili szigetek tagjai:

Gili Trawangan | Gili Meno | Gili Air

Gili szigetek térképe

Gili szigetek térképe

Gili szigetek rövid története

1971-ben Lombok kormányzója, Wasita Kusama irányításával kezdték meg a szigeteken a kókuszpálma termesztését. Az 1974 és 1979 közötti első betakarítás során 350 rabot vezényeltek ki a Matarami börtönből az ültetvények betakarítására. A szigeten uralkodó vízhiány miatt, azonban a szigeteken az ültetvényes gazdálkodás egyre nagyobb nehézségekbe ütközött, így felvetődött a szigetek turisztikai célból való hasznosítása.

Az első hátizsákos turisták az 1980-as években vetődtek a Gili szigetekre, főként Bali nyűzsgő világától menekülve. Gili Air volt a legkedveltebb, mivel infrastruktúrája és megközelítése ennek a szigetnek volt a legkedvezőbb. A 80-as évektől egyre több befektető jelent meg szigeteken, akik vendégházakat, szállodákat, szórakozóhelyeket létesítettek a szigeteken.

A 90-es években az indonéz kormány anyagi támogatásával jelentős fejlesztéseken hajtottak végre Gilin. A szigeteken kevés ivóvíz áll rendelkezésre. Az ivóvízhálózatot a villamos energiát Lombok szigete biztosítja. A növekvő turistaforgalom mellett a fokozott figyelmet fordítanak a korallok megóvására. Bevezették a bezinmotoros gépek tilalmát valamennyi szigeten.

A 2000-es évektől világszínvonalú búvárturizmus teszi különlegessé a Gili szigeteket. A turisták szigetek közötti utaztatását több gyorshajójáratot üzemeltető cég végzi, közülük a legismertebbek: Wahana Gili Ocean, Eka Jaya, BlueWater Express, Mahi Mahi Dewata.

Gili Trawangan

Gili szigetek közül a legnagyobb és legnyugatibb fekvésű. A 3 km hosszú és 2 km széles sziget nevét az indonéz Terowongan (alagút) szóból származik, mert a 2. világháború idején a szigeten a japánok szövevényes barlangrendszer építettek.  A szigetcsoport tagjai közül ez a sziget a legnépesebb ( helyi lakosok száma kb. 1500 fő) és a turisták közül is ez a legnépszerűbb. 

Ma a vad bulikról és kíváló partyjairól híres a sziget. Gili Trawanganban a nappal búvárkodás, szörfözés és a vízi sportok mellett az éjszaka zenéktől hangos, ahol nem ritkán a világ legnagyobb DJ-i biztosítják a talp alá valót. 

Malibu beach club egyik legnevesebb szórakozó hely a szigeten

Malibu Beach Club egyik legnevesebb szórakozó hely a szigeten

A sziget 30 éve még lakatlan volt és szarvasok éltek a szigeten. Az első telepesen a szigeten Celebesz halászok voltak. Az 1980-as években a sziget kábítószerkereskedelem, bűnözés és kábítószerfogyasztás miatt volt hírhedt .A hatóságok Trawangan-nak külön rendőrörsöt hoztak létre a hasonló  bűncselekmények felderítésére. Ennek köszönhetően a kábítószerfogyasztást és kereskedelmet teljesen visszaszorították és a sziget biztonságosnak mondható.

Napjainkban a legjobb szállodák és bungallók állnak a vendégek számára. Gili Trawangan délkeleti részei bárokkal és szórakozóhelyekkel teli, ez a sziget “bulinegyede”. Az északi és nyugati részek csendesek és ideális uticél nászutasoknak vagy a romantikát kedvelő pároknak.

Cidomo - Egyedi lovaskocsi

Cidomo – Egyedi lovaskocsi

A szigetet érdemes körbejárni, ehhez legjobb kerékpárt bérelni. Gili Trawangan mindössze 2 óra alatt kényelmesen megkerülhető. Ha kényelmesebb megoldást választunk, akkor bérelhetünk cidomot (helyi lovaskocsit) a sziget feldezésére. Az építészeti látnivalók közül az iszlám mecset  a Masjid Agung Baiturrahman érdemel említést.


Gili Meno

A Gili szigetek középső szigete, lakóinak száma kb. 500 fő. A sziget nyugati részén egy sekély tó található, melynek víze sós. A sziget édesvízben szegény, azért a vízellátást Lombok szigetével összekapcsolt vezetékrendszer biztosítja. A szigetcsoport legcsendesebb és legkevésbé zsúfolt szigete.

Gili Meno homokos strandja

Gili Meno homokos strandja

Infrastruktúrája kevésbé kiépült, mint Gili Air vagy Gili Trawangan. Tengerpartjának kristálytiszta víze a nászutasok és romantikára vágyók körében nagy népszerűségnek örvend.  Gili Meno híres a jó konyhájáról, a éttermekben helyi ételkülönlegességeket kóstolhatunk meg.  A frissen turmixolt trópusi gyümölcslevek zamatosak, a gyümölcstálak frissek, lédúsak.

Szoborpark a víz mélyén Gili Meno partjainál

Szoborpark a víz mélyén Gili Meno partjainál

A sziget vízeiben nagy teknőspopuláció van jelen. Gili Meno partjainál egy víz alatti érdekességet is megtekinthetünk. A víz alatti szoborpark egykori földrengés áldozatainak emlékét őrzi.

Napi két hajójárat közlekedik a környező szigetekre. Gili Air 20 perces, Gili Trawangan 15 perces hajóúttal érhető el.

Gili Air 

Gili Air a Gili szigetek legkeletibb és Lombokhoz legközelebb fekvő tagja. A helyi lakosok száma kb. 1800 fő. Kiváló szállodái és korallzátonyokkal övezett partja miatt a búvárturisták kedvelt célpontja.

Gili Air

Gili Air

A sziget átmenet Gili Trawangan zajos élete és Gili Air csendes világa között. Lombok közelsége miatt népszerűsége egyre nagyobb. Az Gili Air-on nincs nagy éjszakai élet. Éttermeiben és bárjaiban érdemes a helyi specialitásokat kipróbálni.