Borneó

Borneó (Kalimantan) a Föld harmadik legnagyobb szigete. Területe: 743 330 km². A területén három ország osztozik. A sziget észak területei Malajzia és Brunei, déli részek (a sziget nagyobbik fele) pedig Indonézia tulajdonába vannak. Borneón közel 20 millió ember él változatos kulturális, gazdasági, vallási hagyományokkal. A sziget legmagasabb pontja:  Mount Kinabalu (4095 m).

Mount Kinabalu (Malajzia), Borneó legmagasabb csúcsa

Mount Kinabalu (Malajzia), Borneó legmagasabb csúcsa

Borneó területén található az ázsiai térség egyik legkiterjedtebb, legegybefüggőbb trópusi esőerdő állománya, melynek mérete azonban a maláj ipar, valamint más, multinacionális cégek faigényének köszönhetően napról napra csökken. A világ jelenlegi trópusi fakitermelésének mintegy fele Borneóról származik.  az esőerdők területét tovább csökkentik a folyamatosan szaporodó pálmaültvevények is, melyekből pálmaolaj készül.

A fakitermelés fokozott veszélyt jelent a sziget élő fajok borneói orangután, borneói törpeelefánt, borneói ködfoltos párduc életterében. A WWF küzd a fajok védelmében és az illegális erdőirtások megakadályozására. Az indonéz kormány és a környező országok pedig szándékukat fejezték a veszélyeztetett állatok megóvására, életterük helyreállítására.

Borneó térképe

Borneó térképe

Borneó Indonézia tulajdonában lévő tartományai:

Nyugat-Borneó | Közép-Borneó | Kelet-Borneó | Dél-Borneó

Nyugat-Borneó 

Nyugat-Borneó székhelye, Pontianak közvetlenül az Egyenlítőn fekszik. A várost sok csatorna és Indonézia leghosszabb folyói közül az 1143 km hosszú Kapuas szeli át. Lakossága kb. 550 ezer fő. Fontos kikötő, ahonnan gumit, pálmaolajat, élelmiszert és aranyat exportálnak. A Pontianakot két részre tagoló folyó a történelem során igen fontos kommunikációs szerepet töltött be a térségben.

A faragott kő és kerámia leletek bizonyítják, hogy a térségben a későbbi iszlám hatás a meghatározó. Nyugat-Borneó területe 146.607 km² (Magyarország területének másfélszerese), és sokféle ásvány illetve drágakő lelőhelye, amik egy része máig feltárásra vár.

A tengerparti területek többnyire mocsarasak, a síkságokat több mint 100 folyó tagolja. A tartomány hegyvidéki keleti részén, a városoktól, síkságoktól távol sok dayak (kalimantani őslakos) falu található.

A tartomány lakosságának fennmaradó részét kínaiak, malájok és különböző indonéziai népcsoportok teszik ki. Éghajlata trópusi, novembertől januárig heves esőzések jellemzik a sziget éghajlatát.

Egyenlítő emlékmű

Az Egyenlítői emlékmű Pontianaktól 5 kilométer északi irányban. Pontosan ez az a hely, ahol az Egyenlítő kettéosztja a földet.

Egyenlítői-emlékmű

Egyenlítői-emlékmű Pontianak közelében

Évente kétszer, a tavaszi illetve az őszi napéjegyenlőség idején 5-10 percre teljesen eltűnnek az árnyékok, ezt a jelenséget az idelátogatók is megtapasztalhatják.


Kadariah palota


Pontianak
Nyugat-Borneó tartomány központja. A városhoz legközelebb eső idegenforgalmi látványosság a Kadariah palota. Kandariah szultán palotája Pontianak központjában fekszik, legtöbb nyugat-borneói túra kiindulópontja. Az erős, tömör fából épült palotát Sultan Syarif Abdurrahman Alqadrie építette 1771-ben.

Kadariah palota, Pontianak

Kadariah palota, Pontianak

Az épületben megtekinthető kiállítás bemutatja a szultán használati tárgyait, ékszerek, porcelán és egyéb használati tárgyak. Korabeli fotók a szulán családjának történetét. A kiállítás legnagyobb ékessége egy korabeli szószék.


 

Kijing tengerpartja

Kijing sziget tengerpartja

A Kijing- és a Temajoh sziget tengerparti üdülőhelyei a búvárkodás, horgászás, vitorlázás mellett pihenésre is kiválóan alkalmasak.

Pasir Panjang tengerparti része

Pasir Panjang tengerparti része

Pasir Panjang tengerparti üdülőhelye 17 km-re található Singkawangtól (Sambas kormányzóság). Ideális fürdőhely, de teniszezésre is lehetőség nyílik. A parton kényelmes bungalók bérelhetők.

Singkawang környékén található a Gunung Poteng hegyi üdülőközpont is, a természetkedvelők pihenője.

A Selimpah-part kempingezőhely a tengerpart egy olyan szakaszán, ahol februártól májusig sok teknős rakja le tojásait. Pontianaktól 305, Sambastól 80 km-re található.

Palung Nemzeti Park

A Palung Nemzeti Park Ketapang kormányzóságban található, 900 km²-nyi területén páratlanul gazdag a növény- és állatvilág. Hőforrások, tavak és barlangok fokozzák a park különlegességét. A parkot 1990-ben alapították.

Palung Nemzeti Park

Palung Nemzeti Parkban orangután rezervátum működik.

Pontianakból legkönnyebben repülővel lehet eljutni, de motorcsónakkal is Ketapangba illetve Telok Melanoba (Malajzia), ahonnan minibusszal még 2 óra az út. A harmadik lehetőség kandonggal (hagyományos csónak), ebben az esetben hat óra az utazás időtartama.

Karimata-sziget

A Karimata-sziget Ketapangtól száz kilométerre található. Látványos tengeri természetvédelmi terület sokfajta teknős és dugong (tengeri tehén) otthona.

Karimata szigete

Karimata szigete

A Rakadi Usman belföldi repülőtér és a szintén itt található tengeri kikötő szerepe kiemelkedő a Kalimantan többi részével történő kapcsolattartásban. Viszonylag egyszerű szállodák és éttermek nagy választéka áll az idelátogatók rendelkezésére.

Kapuas Hulu

Kapuas Hulu egész  Borneó leggazdagabb biodiverzitással rendelkező területe, az ökoturizmus kedvelt célpontja. A hatalmas lagúnán kívül a Betung Kerihun Nemzeti Park egyéb látványosságokat is kínál a botanikát és az állatokat kedvelőknek.

Dayak szertartás

Dayak szertartás

Szintén érdekesek a dayak szertartások, a zenei és más előadóművészeti események, a kézművestermékek, a helyi közösségek mindennapi élete. De egy kalandos dzsungeltúra keretében, dacolva a folyami zúgókkal, barlangokat felfedezve lehet igazán megérezni Nyugat-Borneó atmoszféráját.

Danau Sentarum Nemzeti Park

A Danau Sentarum Nemzeti Park óriási lagunája is megér egy látogatást. A park 132 000 hektáros területe Kapuas Hulu kormányzóságban, Semitau járásban található.

Semitau városától motorcsónakkal másfél órányira. Hagyományos hosszú csónakokkal tekinthetők meg az ún. úszó házak.

Menanggar-vízesés

A Menanggar-vízesés hatalmas területen, hét szintet érintve zúdul alá. Környékén érintetlen esőerdő és a Barema barlangok (dayak kegyhelyek) találhatók. Sebes patakok és csendes vízgyűjtő medencék csalogatják a fiatalokat és idősebbeket,hogy megmártózzanak a lélegzetelállítóan szép vízesés vizében.

Menanggar vízesés

Menanggar vízesés

A fákról a madarak csengő hangja úgy verődik vissza, mintha ezt a természeti csodát dicsérnék. A vízesés Landak és Bengkayang között található, négykerék-meghajtású terepjáróval lehet odajutni.

Sitang

Sintang folyómenti település a Kapuas és a Melawi összefolyásánál. Borneó belső területeire irányuló kínai kereskedelem stratégiai elosztóközpontja. A Bukit Kelam oldalán acéllépcső vezet a magasba, megmászása izgalmas kihívás a kalandvágyók számára. A hegy 520 km² alapterületű és mintegy 900 méterre magasodik a lábainál elterülő síkság fölé.

Sintang városa, háttérben a Bukit Kelam hegy

Sintang városa, háttérben a Bukit Kelam hegy

A Baning Természetvédelmi Terület és Park még a helybeliek számára is emlékezetes panorámával rendelkezik, mivel Sintang város központjában található, vagyis bárki könnyen felkeresheti. Egyedi ökoszisztémájával, érintetlen trópusi esőerdejével, lélegzetelállító panorámájával csöndes oázis ez az idelátogatók számára.

Nokanayan

Nokanayan a titkos paradicsom Borneó szívében: a természet páratlan szépsége, egy trópusi kanyon, a buja dzsungel, a zúgókkal teli folyók, változatos flóra és fauna, a Schwaner-hegység panorámája egyedülálló. Nokanayan és Nokan Jengonoi 200 méternél magasabb, 50 méternél szélesebb csodás vízeséseit kanyonok és érintetlen természeti környezet veszi körül.


Közép-Borneó

Borneó legnagyobb tartománya: Közép-Borneó. 153.800 km²-nyi területét többnyire dzsungel borítja. Északi része nehezen megközelíthető hegyvidék, középső része sűrű trópusi erdőség, déli vidéke folyók szabdalta mocsárvilág. A tartomány éghajlata forró és párás. Három dayak közösség, a ngaju, az ot danum és a ma’anyan ot siang otthona.

  • ngajuk nomádok, az ősi kaharingan vallás követői, amit az ősök tiszteletének szokása és animista elemek jellemeznek.
  • Az ot danumok ún. hosszúházakban laknak, amikben gyakran akár 50 szoba is található. Közismert, hogy asszonyaik ügyesen szövik a rattant, a pálmaleveleket és a bambuszt.

Közép-Borneó művészetében mindig megtalálhatók a kaharingan vallási szimbolika elemei, hiszen ez az ősi vallása a belső területeken élő dayakoknak.

Palangkaraya

Palangkaraya a helyi dayak nyelven szent edényt jelent. Légi úton könnyen megközelíthető Jakartából, Banjarmasinból, Samarindából, Balikpapanból és a sziget kisebb városaiból is.

Regionális Múzeum, Palangkaraya

Regionális Múzeum, Palangkaraya

A város a tartomány kormányzati, kereskedelmi és oktatási központja. A Palangkarayai Regionális Múzeum egész Közép-Borneó történelmi és kulturális értékekeit bemutatja.

Kuala Kapuas

Kuala Kapuas a Kapuas folyónál, Banjarmasintól 40 km távolságra közkedvelt turistacélpont.

A Telo-sziget kedves halászfalu és kikötő. A kalandvágyókat, a vadvízi evezősöket, a természetkedvelőket a Gohong Rawai folyó várja gyönyörű és emberpróbáló zúgóival.

Sampit Kalimantan

Sampit Kalimantan legnagyobb fűrészáru kikötője. Pembuangan Hulu orchidea parkjában ritka és igen szép virágok láthatók. A vadászatot kedvelők kedvenc időtöltésüknek Nyugat-Kotawaringinben hódolhatnak.

Pangkalabun

Pangkalanbun régi palotája szintén érdekes látnivaló, teljes egészében ulinból, azaz vasfából készült. Ez az egyetlen történelmi emlék Közép-Borneón, ami a Banjar királyság idejéből fennmaradt.

Tanjung Puting Nemzeti Park

A Tanjung Puting Nemzeti Park alföldi és mocsári erdő borított a közkedvelt természetvédelmi terület és vadrezervátum.

 

Orangután, owa-owa (gibbon), bekantan (Proboscis, nagyorrú majom) és más főemlősök lakják. Érdemes felkeresni az Orangután Rehabilitációs Központot, amit a WWF támogat.


Kelet-Borneó

Kelet-Borneó Borneó szigetének legiparosodottabb vidéke, és egyúttal Indonézia második legnagyobb tartománya. Kelet-Borneó a kőolaj kitermelés és a fűrészárugyártás központja. A sziget őslakosai az orang gunungok, azaz a hegyi embereknek.

Hagyományos borneói hosszúház

Hagyományos borneói hosszúház

A helyi népcsoportok hagyományosan közösségi ún. hosszúházakban laknak, amit laminnak vagy umaq darunak hívnak. A hosszúházakat néhol 3 méter magas facölöpökre állítják a vadállatok és az árvizek elleni védekezésül. A ház belsejében az egyes családok saját terei elkülönülnek a közösségi terektől. Itt történik a családok közötti érintkezés: itt tartják a falugyűléseket és a szertartásokat,

Samarinda Kelet-Kalimantan tartomány központja, szép sarongja messze földön híres. A Mulawarmani Egyetem parkjában található 62,4 hektáros arborétum Samrinda városától 12 km-re északra található. Egyszerű, de kényelmes szállodák várják az utazókat a városban.

Balikpapan

Balikpapan Borneó kőolajiparának központja, egyben fontos közlekedési csomópont, légi és tengeri járatai kötik össze a tartományt Jakartával és az ország más nagyvárosaival.  Balikpapan kis halászfaluból lett a 20. századra Indonézia ipari központja. Az 1800-as évek végén kezdődött meg a térségben a kőolaj kitermelés, mely a térség iparának jelentős lökést adott. A második világháború során, mint fontos stratégiai célpont 1945-ben (Balikpapani csata) a japán csapatok elfoglalták. A japánok világháborús vereségét követően holland kézbe került. Ezt követően a holland Shell közreműködésével helyreállították az ipari létesítményeket. 1957-től az indonéz Pertamina cég kezelésébe van a kőolaj kitermelése.

Balikpapan kikötője, a város Borneó ipari központja

Balikpapan kikötője, a város Borneó ipari központja

Balikpapanban kitűnő szállodák és  rengeteg sportolási lehetőség adott, melyek közül a legtöbb nemzetközi minősítéssel is rendelkezik. A város repülőtere a második legforgalmasabb a Jakartai légikikötő mellett

Tenggarong

 

Dayak szobor

Dayak szobor

Tenggarong a Mahakam folyón Samarindától felfelé hajózva található, ma a Kutai kormányzóság központja, egykor a Kutai szultánság székhelye. A folyóparton épült szultáni palota most múzeum, ahol a régi uralkodói jelvényeket és egy kitűnő antik kínai kerámiákat nézhetünk meg. Az udvarban dayak szobrok láthatók. A királyi jelvények érdekessége, hogy erősen emlékeztetnek a jávai udvarokban megszokott akra. Minden év szeptember 24-én, a város alapításának évfordulóján az egykori palota zene- és táncesemények színhelye.

 

A Derawan- és a Sangalaki-sziget három óra alatt érhető el hosszú csónakkal Tanjung Redepből északi irányba indulva. Sok ritka állat él a szigeteken: a zöld teknős, a skarlát teknős, a karambola teknős és a tengeri tehén. A két sziget tengeri tengeri környezete is mesésen gazdag: korallok, kanári rákok, zöld teknősök és igazgyöngyök láthatók a vízben.


Dél-Borneó

A Meratus-hegység Dél-Borneót két önálló régióra osztja. A tartomány déli része laposabb, széles folyók kanyarogva szelik át a síkságot, míg el nem érik a hatalmas tengerparti mangrove mocsarakat. Dél-Borneó földje ezért különösen termékeny.

Kaucsukfa gyűjtőedénnyel

Kaucsukfa gyűjtőedénnyel

Dél-Borneó Indonézia egyik legnagyobb fakitermelő vidéke. Hatalmas kiterjedésű erdőségeinek jellemző fajtái a vasfa, a meranti (Shorea), a fenyő és a kaucsukfa. Ezek teszik a tartományt természeti erőforrásokban egyedülállóan gazdaggá. A  kereskedelem vízi utakon zajlik. A helybeliek hagyományos, lantingnak nevezett úszóházai fából vagy bambuszból épültek és a folyóra néznek. Az úszópiac óriási termékválasztékot kínál.

Banjarmasin

A tartomány központja a Barito folyó deltájánál fekvő Banjarmasin. Jelentős mélytengeri kikötő, ahol gumit, kőolajtermékeket, fát, szént, aranyat, borsot raknak hajókra. Közelében olajfinomítók és szénbányák vannak. Lakossága kb. 720 ezer fő.

Muara Kuin uszópiac

Muara Kuin uszópiac

A Muara Kuin úszópiac a Barito folyón, Banjarmasinban földünk két híres úszópiacának egyike. De más látnivalók is akadnak a régióban, például a cempakai gyémántbánya és a gyémántcsiszolók falvai. Banjarmasin megtekintésének legalkalmasabb módja a víziközlekedés klotokkal (folyami busz) vagy nagyobb távolságok esetében motorcsónakkal.

Sabilal Muhtadin Nagymecset

Sabilal Muhtadin Nagymecset

Martapura folyó mentén található az iszlám Banjamasin legfontosabb építménye a Sabilal Muhtadin-mecset . A mecset 1979-ben épült, és  kb. 17000 hívő számára biztosít helyet az imához.

Banjarmasin kilátója

Banjarmasin kilátója

A város különleges épülete a folyó partján lévő 21 méter kilátó, melynek tornyai indonéz motívumokat mintáznak. A kilátóból nagyszerű látványt nyújt a Banjarmasin látképe.

  • Nyitvatartási idő: Hétfőtől- péntekig 10:00-21:00 óráig, Szombaton 10:00-22:00 óráig, Vasárnap 8:00-21:00 óráig

Kembang a Barito folyó szigete, nem messze az úszópiactól.

Kembang-szigeten a majmok sokasága található

Kembang-szigeten a majmok sokasága található

Szelíd majmok lakják, akik egy régi kínai templomban ütött ék fel tanyájukat. A helybéli kínaiak szerint, akit a majmok körbefognak, annak az embernek szerencséje lesz és meggazdagszik.

A Kaget-szigetre klotokkal másfél óra, motorcsónakkal egy óra az út. A sziget természet védelmi terület, számtalan madárfaj és a bekantan (hosszúorrú majom) otthona.

Cempaka

 

Cempaka gyémántbányájában sokan próbálnak szerencsét

Cempaka gyémántbányájában sokan próbálnak szerencsét

Cempaka kis faluja Martapurától 5 km-re, Banjarmasintól 45 percre a hagyományos gyémántbányászat központja. A bányászok nagyon egyszerű felszereléssel dolgoznak itt. 1965-ben egy hatalmas, 167,7 karátos nyers gyémántot találtak a térségben. A környék bányáinak gyémántkészletét hozzávetőlegesen 32,9 millió karátra becsülik, ezért több száz bányász próbál szerencsét a meggazdagodás reményében.

Martapura Banjar kormányzóság központja. Loksado fontos kereskedelmi központ, Banjarmasintól 170 km-re. Környéke gyalogtúrázásra kiválóan alkalmas.

 

A vadvízi evezés az Amandit folyón bambusz- és gumicsónakban is jó néhány izgalmas élményt kínál. Az első túra Loksadótól – Muara Hatipig, a második Batu Lakiig tart.  A második szakaszban már találunk gyors zúgóival, már nehezebb sportolást jelent.

Haratai vízesés

Haratai vízesés

A raftingolás mellett az Amandita másik érdekessége a 20 méter magasról lezúduló Haratai-vízesés. A fürdéshez a turisztikai vezetők úszógumikat biztosítanak a látogatók számára. Azok számára, akik nem akarnak fürödni a Haratai vízesés tiszta vizében, képeket készíthet a vízesésről.