Lombok

A Wallace-vonal – amit Alfred Russell Wallace 19. századi természettudósról neveztek el – jelöli a Nyugat- és Kelet-Indonézia eltérő flórája és faunája közötti határsávot.

Ez a vonal egyúttal a Lombok és Sumbawa szigetét magában foglaló Nyugat Nusa Tenggara nyugati határa is. Lombok északi része magas fákkal és bozótt al borított hegyvidék. A déli oldal ugyanakkor szárazabb éghajlatú, és szavannák borítják. Hiányoznak innen a nagy ázsiai emlősök, helyettük erszényeseket, gyíkokat, kakadukat és papagájokat találunk.

Ahogy kelet felé halad az utazó, a különbségek egyre szembetűnőbbek: hosszabb a száraz évszak, és a rizs helyett a kukorica és a szágó a fő termény.

Iszlám vallás a 16. században először jelent meg e szigeten. Lombok erős bali kulturális hatás alatt állt, de ennek ellenére megtartotta egyedi jellegét. Az itteni őslakosok, a sasakok többsége muszlim, de vallásuk az animista hitvilág és a hinduizmus egyes elemeivel is erőteljesen keveredett .

Puha, fehér homok borította, érintetlen tengerpartok jellemzik Lombokot. A sziget híres kézzel szőtt textiljeiről,illetve háborítatlan, alig felfedezett tájairól, ami alól talán csak Senggigi üdülővárosa jelent kivételt.

 

Sukarara falu, szőtteseiről nevezetes

Sukarara falu, szőtteseiről nevezetes

Sukarare falu hagyományos szövőközpont, Cakranegarától délre található, Lombok élénk mintázatú songket szőtt eséről nevezetes. A technika, a minták és a motívumok generációkon át öröklődtek.

Segkol, Pujut és Rambitian településeken, Dél-Lombokon, a Mataramot Kutával összekötő út mentén úgy érezni, mintha megállt volna az idő. Minden ház és csűr hagyományos stílusban épült, és a mindennapi tevékenységek az évszázadok óta megszokott módon folynak ma is.

A Batu Bolong partszakasz Mataram belvárosától alig 9 km-re található egy hatalmas sziklával a központjában, amin egy óriási nyílás látható.

Anung vulkán

A szikla tetején hindu templom áll, ami a Lombok-szoros és Bali, pontosabban az Agung vulkán felé néz.

Agung vulkán

Agung vulkán, Indonézia aktív tűzhányójának egyike

A napozás, pihenés és szórakozás után érdemes megvárni a naplementét ezen a gyönyörű tengerparton, mert nemigen lehet szebbet elképzelni, mint amikor a nap eltűnik az Agung vulkán mögött .

Rinjani vulkán, Segara Anakan

A Rinjani vulkán egy 3726 méter magas aktív tűzhányó, Indonézia egyik legmagasabb hegye.

Segara Anakan krátertó

Segara Anakan krátertó

A vulkán hatalmas kalderájának belsejében, meredek falak között fekszik a sarló alakú Segara Anakan krátertó. A hegy igen népszerű kirándulóhely. Sembalun Bumkbung és Sembalun Lawang hagyományos sasak falvak a Rinjani lábainál.

A Kuta-part, vagy másik nevén a Putri Nyale part Lombok déli partszakaszának egyik legszebb és legháborítatlanabb vidéke.

Putri Nyale beach

Putri Nyale beach

Kuta és Tanjung Aan (Aan-fok) között öt kilométer hosszan tiszta fehér homokpartot mosnak az Indiai-óceán hullámai. Kuta kiváltképpen alkalmas fürdőzésre, úszásra. Nyugatabbra a vitorlás és deszkás szörfözők partjai húzódnak.

Pura Lingsar hindu szentély

A Pura Lingsar valószínűleg az egyetlen hindu szentély a világon, ahol muszlimok és hinduk együtt imádkoznak. 1714-ben emelték Nyugat-Narmadától 7 km-re.

Pura Lingsar templomegyüttes

Pura Lingsar templomegyüttes

1878-ban újjáépített ék azzal a céllal, hogy a a hindu bali és a muszlim sasak emberek közötti harmóniát és egyetértést sugározza.

Pura Agung Gunung Sari temploma

Pura Agung Gunung Sari temploma a Sari-hegyen, Mataramtól 4 km-re volt a helyszíne a hírhedt Puputan csatának, amit 1894. november 22-én vívtak.

Pura Gunung Sari

Pura Gunung Sari

Lombok utolsó bali uralkodójának, Anak Agung Nengahnak csapatai küzdött ek meg itt a Van der Vetter tábornok vezett e holland csapatokkal.

Namada Park

A Narmada Parkot Mataramtól 22 km-re északra 1727-ben építtette Anak Agung Gede Ngurah, Karang Asem királya. A gyönyörök kertje egyútt al Siva tiszteletére emelt kegyhely. Nagy medencéjéről úgy tartják, hogy a Rinjani krátertavát, a Segara Anakant hivatott jelképezni. A zarándokok egykor a Segara Anakan vizébe dobták áldozataikat.

Narmada Park - Lombok

Narmada Park – Lombok

Amikor a király túl öreg lett ahhoz, hogy megmássza  a 3726 méter magas hegyet, megépíttett e Narmadát, a Rinjani és krátertava szimbolikus mását.A medence melletti imahelynél forrás fakad, vizéről úgy tartják, hogy az igazán elhivatott ak az örök fi atalság forrását találják benne.

A Senggigi-part Bangsaltól északra az egyik legfestőibb és legnépszerűbb Lombok szigetén. A könnyűbúvárkodás lehetősége mellett remek ellátás is biztosított.