Celebesz

Az indonéz szigetvilágban elterülő Celebesz, más néven Sulavézi a Föld 11. legnagyobb szigete. Területe : 174000 km2 Először portugál hajósok érkeztek a szigetre 1512 körül. A sziget népessége 18 millió főt is meghaladja, és etnikailag rendkívül vegyes képet mutat. A legnagyobb népsűrűség Makassar és környékét jellemzi. A lakosság többsége iszlám vallású.

Celebesz az alábbi tartományokból áll:

Észak-Celebesz | Gorontalo | Közép- Celebesz | Dél-Celebesz | Nyugat-Celebesz

Celebesz közigazgatási felosztása

Celebesz közigazgatási felosztása

Észak-Celebesz

Észak-Celebesz tartomány az érintetlen fehér tengerpartok és a hegyeket védő csodálatos korallzátonyok hazája. A tartomány székhelye Manado városa. A környék fő látnivalója a Bunaken-sziget lenyűgöző korallzátonyai, melyek a búvárkodás szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményt.

Búvárkodás a korallzátonyok mentén

Búvárkodás a korallzátonyok mentén közkedvelt program

A tartomány fő szigetétől, Celebesztől északra a Sangir-Talaud szigetek alkotnak természetes hidat Indonézia és a Fülöp-szigetek között , lehetővé téve az itt élő különböző népek és kultúrák érintkezését.

A tartomány fő terményei a kopra és a szegfűszeg. Észak-Celebeszen az egységnyi területen növő kókuszpálmák száma magasabb, mint bárhol Indonéziában. A holland gyarmatosítók hatottak leginkább a sziget kultúrájára annak ellenére, hogy az első spanyol és portugál kereskedők már a 16. században megjelentek, és magukkal hozták a katolikus vallást. A hollandok érkezésével az uralkodó vallás a protestáns vallás lett.

Manado

Észak-Celebesz tartomány fővárosa, népessége megközelítőleg 417 000 fő. A település csodálatos fekvését a városról elnevezett öbölnek és a környező hegyeknek köszönheti.  A város neve maláj eredetű, jelentése távolban. Ez arra két szigetre utal, amely a város parti részéről jól látható.

Az európaiak érkezését megelőzően a város a Tarnate Szultánság tulajdona volt, mely elterjesztette az iszlám vallást a térségben. Az európai befolyás a portugálok megjelenésével indult, akik befolyásul alá vonták a szultánságot és gyárat alapítottak a településen. Eközben a spanyol hódítók is terjeszkedtek a térségben, akik a jó termőtalaj miatt kávé termesztésére akarták használni a területet.

Manado a városról elnevezett öböllel

Manado a városról elnevezett öböllel

Az 1550-es években, és a spanyol telepesek erődöt építettek városban védekezésül a kínaiak kereskedelmi terjeszkedése miatt. A helyiekkel szövetkezve a spanyolok kiűzték a városból a portugál hódítókat, átvéve a partvidék teljes irányítását.

A város következő időszaka a holland gyarmatosításhoz köthető. 1658-ban a Holland Kelet-indiai társaság irányítása alatt. A kelet-indonéziai régiókhoz hasonlóan, a holland misszionáriusok, köztük Riedel és John Gottlieb Schwarz munkásságának köszönhetően a szigeten terjesztették a protestáns vallást.

Turistahajók sorakoznak Manado kikötőjében

Turistahajók sorakoznak Manado kikötőjében

A hosszú holland befolyás, a második világháborúban szakadt meg. 1942 januárjában a japánok foglalták el a Manado csatában. A város a világháború során a légitámadások következtében csaknem megsemmisült. 1958-ban a kormányellenes Permesta indonéz mozgalom a városba helyezte a székhelyét, kiváltva Jakarta ellenszenvét, melynek során 1958 februárjában bombatámadások érték a várost. Az indonéz diktatórikus vezetés 1958 júniusában szállta meg várost.

A városban túlsúlyban vannak a keresztény hívők, melynek hagyományai a holland gyarmati időkre vezethető vissza, a második legnépszerűbb vallás az iszlám. A látnivalók is jellemzően vallási témát ölelnek fel Manadóban.

Jézus áldás szobor Manadoban

Jézus áldás szobor Manadoban

A legismertebb ezek közül a Jézus áldás szobor, mely 4. legnagyobb Krisztus szobor a világon. 20 m-es talapzaton álló 30 m magas szobrot Ciputra ingatlanfelesztő cég emeltette 2007-ben.

Manado gasztronómiája is figyelemre méltó. Érdemes kipróbálni a helyi különlegességeket, a patkányhúsból készült Kawok, a kutyahúsból készült Rinte Wuuk és a sertéshúsból készült Babi Putar ezek közül a legismertebb. A térség ismert fűszer keveréke a Woku. A Woku  őrölt fűszerpasztából áll; vörös gyömbér , kurkuma , gyertyafényes és piros chilipaprika , apróra vágott mogyoróhagyma , mogyoróhagyma , paradicsom, citrom vagy citruslevél és kurkuma levél, citrom bazsalikom levél és zúzott citromfű keveréke.

Tasik Ria

Tasik Ria Manadótól 20 km-re délnyugatra fekvő szép, homokos tengerpartját kókuszpálmák szegélyezik.

Tasik Ria homokos tengerpartja

Tasik Ria homokos, kókuszpálmákkal övezett tengerpartja

Napozásra, úszásra, horgászásra és halászatra, pipás és légzőkészülékes merülésre kiválóan alkalmas partszakasz. Busszal vagy taxival Manadoból könnyen megközelíthető.

Taratara

Taratarát Tasik Riából 15 km-t délnyugati irányban továbbhaladva találjuk. Ez a kis falu hagyományosan a minahasa kultúra és művészet központja. A Kemer Garden szabadtéri táncbemutatói minden idelátogatót elvarázsolnak. A Ranowangko gát II. világháborús japán barlangjairól nevezetes, a közelben található még Kemer természetes fürdőhelye a Lokon vulkán, a Kasehe és a Tatawiran hegyek lábainál.

Watu Pinabetengan a minahasa történeti hagyomány szerint az a hely, ahol az ősök először osztották fel a földet az emberek között .

Megalitok Tompanso közelében

Megalitok Tompanso közelében

A Tompansoban, Manadótól 45 km-re keletre található híres megalit elnagyolt megmunkálású, rejtélyes rajzokkal és írott szövegekkel van tele, amelyek jelentését eddig nem sikerült megfejteni.

Bukit Kasih 

A Bukit Kasih egy gyönyörű hegy a Minahasa kormányzóságban, 55 km-re Manadótól, Kanonang falu mellett. A manadói Karambasan buszpályaudvarról a Kawangkoanba induló busz végállomásán minibuszra átszállva juthatunk a Bukit Kasihhoz, azaz a szerelem hegyéhez, ami egy spirituális központ.

Bukit Kasih-hegy

Bukit Kasih-hegy

Itt különböző vallási irányzatok követői – protestánsok, katolikusok, muszlimok, hinduk és buddhisták – gyűlnek össze, hogy a szabadban, természeti környezetben meditáljanak és imádkozzanak.

Manado Tua a Manado-öbölbeli szigetcsoport legnagyobb szigete. A sziget közepén található hegy csúcsára csak több órányi gyaloglással lehet feljutni, de a kilátás miatt megéri megtenni az utat: az egész Manado-öböl és annak összes szigete jól látható.

Manado Tua zöldellő szigete

Manado Tua zöldellő szigete

A sziget partját részben fehér homok borítja, részben pedig korallformációk alkotják. A Tangkoko Batuangus természetvédelmi terület partját korallzátony védi.

Waruga temető

A Waruga temető a minahasa ősök nyugvóhelye 144 kőszarkofággal, a megalitkor emlékeivel. A waruga szarkofágok egyedülálló, kocka alakú, belül üreges kőfaragványok, amiket prizma formájú fedél zár le.

 

A sírok díszítése változatos: emberalakok, növények, állatok rajzai és hagyományos geometrikus mintázatok, például felhők, hullámok és kett ősfonások motívumai egyaránt előfordulnak.

Tangkoko Batuangus

A Tangkoko Batuangus természetvédelmi terület fűvel borított térség a Dua Saudara hegy oldalában. Természeti szépség tekintetében páratlan és lenyűgözően zöld hegyek, völgyek alkotják.

Fekete majmok, kalapácsfejű tyúkok(Macrocephalon maleo), kígyók, vaddisznók, szarvascsőrű madarak (Penelopides exarhatus) és szarvasok élnek a 3200 hektáros rezervátumban. A közelben néhány vendégház és egy kis étterem várja a látogatókat.

Dumoga Bone Nemzeti Park

Az útviszonyok miatt a rezervátum Girian faluból csak négykerék-meghajtású terepjáróval közelíthető meg. A Dumoga Bone Nemzeti Park két tartomány határvidékére esik, megközelítőleg 260 km-re Manadótól.

kalapácsfejű tyúk, szarvascsőrű madár és koboldmaki

kalapácsfejű tyúk, szarvascsőrű madár és koboldmaki

Egyfelől Dumoga (Bolaang Mongondow, Észak-Celebesz), másfelől Bone (Gorontalo) területének egy részét foglalja magában. Hegyeit, dombjait sűrű erdőtakaró borítja, ezért ideális élőhelye olyan ritka fajoknak, mint a (Tarsius spectrums), ami a világ legkisebb főemlőse.

Tondano-tó

A Tondano-tó  Manadótól 36 km-re délnyugati irányban, 600 méter tengerszint feletti magasságban található. Odafelé elbűvölő kis falvakon, hatalmas szegfűszeg ültetvényeken át vezet az autóút.

Tondano tó

Tondano tó

A tóparti Remboken turistaközpont ideális pihenőhely a vízisízést, horgászatot vagy csónakázást követően. Bungalók, hőforrásra épült úszómedence és éttermek várják a látogatókat.

Japán emlékmű

A Japán emlékmű jelképes sírhelye mindazoknak, akik a japán megszállás alatt a császári csapatok katonájaként a térségben estek el.

Japán emlékmű

Japán emlékmű

Bitung a japán császári csapatok egyik bázisaként fontos szerepet töltött be a II. világháború idején a csendes-óceáni hadszíntéren. A japán és az észak-celebesz kormány közösen állította az emlékművet.

Saronde Gorontalo járásban található piciny, de tökéletes szigete fehér homokos partjaival úszásra, csónakázásra, búvárkodásra, vízisíelésre kiválóan alkalmas.


Gorontalo

Gorontalo tartományt jobbára hegyvidéki területek alkotják, a hegyláncok észak-déli irányúak. A tájkép lenyűgöző, a vidék különböző ritka állatok és fák élőhelye. Nani Wartabone és Nantu erdői kedvelt turistacélpontok, állat- és növényviláguk védett.

A babirusa (Babyrousa celebensis,vaddisznóféle), az ánoa (Anoa, törpe vízibivaly), a koboldmaki (Tarsius spectrums) és a kalapácsfejű tyúkok (Macrocephalon maleo) mindkét erdőben megtalálhatók.

A kalapácsfejű tyúkok tojása nagyobb, mint maga a madár. Gorontalo erdeinek jellegzetes fafajtái az ében, a lingua, a nantu (Palaquium obtusifolium), a meranti (Shorea spp.) és a rattan.

Gorontalo déli, Teluk Tominiként ismert tengerpartjának képét több kisebb sziget tarkítja. Ezeket a lakatlan szigeteket fehér homokos part szegélyezi. Teluk Tomini a könnyűbúvárok paradicsoma. Mivel éppen az Egyenlítő vonalán fekszik, természetes módon igen változatos a tengeri élőlények világa.

Limboto-tó

A Limboto-tó környékének tulajdonképpeni kapuja a 10 km-re fekvő Iluta falu.

A tó érdekessége a vizében fellelhető édesvízi halfajták sokszínűsége. Emellett történelmi emlékhely, mert itt szállt le annakidején a Katelina nevű hydroplan fedélzetén Sukarnóval, az Indonéz Köztársaság első elnökével.

Pentadio

Pentadio üdülőhelye

Pentadio üdülőhelye

Pentadio üdülőhelye a Limboto-tó északi partján, Gorontalotól 12 km-re teljeskörű spa szolgáltatással, bungalókkal, hőforással és úszómedencével várja a látogatókat.

Otanaha vár

Az Otanaha vár volt Gorontalo királyainak erődje. Sajátos építőanyag keveréket használtak az építéséhez: homok, malter és a kalapácsfejű tyúk tojása fehérjének keverékét. A Limboto-tóra gyönyörű kilátás nyílik innen, mert a vár egy magaslat tetején áll Dembe 1 falu határában, Kota Barat kormányzóságban.

Az erőd nyolc kilométerre van Gorontalo városközpontjától.

Otanaha erőd

Otanaha erőd

A környéken még két másik vár is található: az Otahiya és az Ulupahu. A három vár megtekintéséhez magaslati fekvésük miatt a látogatónak összesen 345 lépcsőfokot kell megtennie, de létezik egy alternatív útvonal is a várakhoz.

Leato

Leato fehér homokos tengerpartjának látványa üdítően hat a megfáradt utazókra. Megtekinthető itt a fahajók hagyományos módszerekkel történő javításának folyamata is.

Leato beach

Leato beach

A víz alatti világ errefelé kimondottan érdekes: a csodás korallzátony, a különleges halak és egy elsüllyedt hajó látványa vonzza a búvárokat. A partszakasz Észak-Leatónál, a város központjától 12 km-re található.

Az Olele tengeri kert egyedülálló látványosságokat kínál. Ez a Gorontalo városához legközelebb eső búvárkodásra alkalmas partszakasz, az út 45 perc. Olele vízalatti világa paradicsomi, lenyűgöző szépségét a világ sok könnyűbúvára elismeri, ezt bizonyítja az ideérkezők nagy száma és lelkesedése. A közelben található másik búvárkodásra alkalmas hely a Lahilota partja.

Méltóság tornya

Méltóság tornya

Méltóság tornya

A Méltóság tornya 60 méter magas, a tetején található teleszkópokkal a Limboto-tó szépségeit fedezhetjük fel. Az épületben emlékkiállítás és éttermek várják a látogatókat.

A lombongói természetes hőforrás és fürdő Lombongo faluban, Suwawa járásban, Gorontalo városától 20 km-re található. A forrás vize hideg- és melegvizes fürdőmedencét táplál, de játszótér és kulturális előadásokra alkalmas színpad is várja az érdeklődőket. A hőforrás vize kénes, így különböző bőrproblémák gyógyítására alkalmas.

Az Indah Pohe partszakaszon, a Kota Selatan negyedben egy lábnyom alakú szikla, a Lahilote látható. A monda szerint annak a férfinak a lábnyoma, aki egy bukott angyalt vett feleségül.

A Tangga 2000 és a lahilotei lábnyom környékén a Tomini-öböl szépsége közvetlenül érzékelhető. Üzletek és üdülők várják a látogatókat. Délutánonként a kókuszpálmák árnyéka kínál hűsölésre alkalmas helyet.

Az Ayuhulalo-vízesés a tilamutai, festői nevű Ayuhulalo (hold-fák) falu mellett , Boalemo járásban található. A környék örökzöld árnyas erdei és a vízesés hűvös vize várják a felfrissülni vágyókat.

Ayuhulalo vízesés

Ayuhulalo vízesés

A szépséges, lágy homokú, tiszta vízű Boalemo-part pihenésre, fürdésre, csónakázásra, búvárkodásra egyaránt alkalmas. A parton fenyők és kókuszpálmák sorakoznak váltakozva.

A bajo falvak (Tilamuta, Torosiaje, Popayato) lakossága ma is egy tömbben él sajátos kulturáját, szokásait megtartva. Többnyire halászattal foglalkoznak, az idejük nagy részét a hajóikon töltik. Azokat, akik még mindig hajóikon élnek, bangaunak (gólya) nevezik, mert bármerre is hajóznak a szigetek között , végül mindig visszatérnek a Toro Pantai szigetre, ahol gyöngyöt tenyésztenek és algát termesztenek.

Karawo a kerawang (hagyományos textília) kézműipar központja Gorontalóban.

Rumah Adat Gorontalo

Bantayo Poboide

Bantayo Poboide

A Rumah Adat Gorontalo (Bantayo Poboide) egy hagyományos ház, ami Gorontalo Limboto negyedében áll. A bantayo szó szerint épületet jelent, a poboide pedig találkozóhelyet.

A Bantayo Poboide a gorontalói kultúra jelképe, és egyúttal a nagyváros művészeti, kulturális életének központja. Minden terme önálló funkcióval bír, az épület díszei pedig Gorontalo különböző vidékeit szimbolizálják a tartomány lakosainak jellegzetes mindennapi tevékenységeit bemutatva.

 


Közép-Celebesz

Az indonéziai szigetvilág kellős közepében található Közép-Celebesz tartomány jellegzetességei az ősi megalitok, az őslakosok faluközösségei, a mohlepte sziklákból álló hegyek, a nyugodt, kék vizű tavak, a vadvízi evezésre alkalmas, szinte érintetlen környezetben kanyargó hosszú folyók.

Palu városképe, Közép-Celebesz

Palu városképe, Közép-Celebesz székhely

A fantasztikus korallzátonyok búvárparadicsomai, a végtelen fehér homokos partokkal szegélyezett , parányi lakatlan szigetek és a látnivalókban bővelkedő természetvédelmi területek. Közép-Celebesz székhelyét, Palut több népcsoport lakja, ezek mindegyike saját hagyományokkal és szokásokkal rendelkezik.

Az etnikumok békésen élnek egymás mellett és barátsággal, vendégszeretettel fogadják az idelátogatókat.

Pendolo tóparti kisvárosa a Torajából, Dél-Sulawesiből érkezők átszállóhelye. Innen indulnak tovább Nyugat-Sulawesi látnivalóinak (megalitok, a Bada, Besoa, Napu völgyek, a lélekcsiszoló kő) felfedezésére, vagy utaznak tovább az észak-sulawesi Bunaken-szigetre és Manadóba.

Lariang folyó

A Lariang folyó a sziget leghosszabb folyója, a Napu, Besoa, Bada és Gimpu völgyeken keresztülhaladva nyugaton a Makassar-szorosba torkollik.

Lariang folyó kedvelt az evezős turisták körében.

Lariang folyó kedvelt az evezős turisták körében.

A folyó naputi, sobeki szakaszának alkalmasságát vadvízi evezésre egy amerikai white water rafting csapat fedezte fel. Ezt a vidéket tartják a világ egyik legjobb vadvízi evezős helyének. A gyalogtúrázás szintén népszerű kikapcsolódás, amit sokan összekötik a vadvízi evezéssel.  A Lariang folyó morajlása szinte mindenütt hallatszik, de a vadonban ameddig a szem ellát, csak hatalmas, kékes színű trópusi esőerdő veszi körül a túrázót.

Togean-szigetek

A Togean-szigetek élen járnak a közösségi alapú ökoturizmusban és a biodiverzitás védelmében. Vulkáni tevékenység eredményeképpen jött létre az egyenlítői területen fekvő hat sziget, amiket különösen szép trópusi esőerdő borít. Ez a varázslatos szigetvilág Közép-Sulawesi egyik éke.

Togean-szigeteknél cölöpökre épült hagyományos kunyhók láthatók.

Togean-szigeteknél cölöpökre épült hagyományos kunyhók láthatók.

Csodás zátonyok, a külvilágtól elzárt homokos tengerparti öblök, a bajau hagyományos halászfalu, zöldellő esőerdő késztetik arra az utazókat, hogy a legnagyobb elragadtatással beszéljenek itteni élményeikről.

A kalandok kedvelőinek a Togean-szigetek többféle korallképződmény felfedezését kínálja: partmenti szirt, korallszirt, foltzátony és gyűrűzátony. Mindezek kitűnő terepei a pipás és légzőkészülékes merülésnek. Paluból mintegy hét órás (375 km) autóút vezet Ampanáig Posón keresztül.

 

Donggala valaha Közép-Sulawesi legfontosabb kikötője volt. Palutól 35 km északnyugati irányban, autóval (taxival) 40 perc az út. Az idelátogatók elsétálhatnak Tanjung Karangig, ahol fehér homokos part, tiszta víz, színes korallzátonyok várják a vízi sportok kedvelőit.

Poso-tó

A Poso-tó környékén sok különleges és egyedi látnivaló várja az utazót. Sulawesi szigetének, de egész Indonéziának a középpontjában, 657 méter tengerszint feletti magasságban található. Észak-déli irányban a hossza több mint 32 km, szélessége 16 km. Déli részén 360 méter, északi felén pedig 510 méter mély.

Poso-tó mentén gazdag növény- és állatvilág jellemző.

Poso-tó mentén gazdag növény- és állatvilág jellemző.

A víz szinte mindig tiszta, a Lore Lindu nemzeti park dzsungelében megtett emberpróbáló gyalogtúra után a tópart ideális pihenőhely.

Lore Lindu Nemzeti Park

A Lore Lindu Nemzeti Park Közép-Sulawesi második legnagyobb tava a Lindu, mintegy 3150 hektáros vízfelülettel.

Megalit Lore Lindu National Parkban

Megalit Lore Lindu National Parkban

Egy 1200 méter magas fennsíkon található, csodás panorámával és hűvös éghajlattal rendelkezik. A tó felé Palutól Rahmat faluig van autóút, ezt követően négy órás gyalogút következik a sűrű trópusi esőerdőn keresztül. A tónál faházak bérelhetők.


Dél-Celebesz

A Dél-Celebesz vizein hajózó spanyol és portugál, később angol és holland fűszerkereskedők hajóit hadihajók kísérték, hogy megvédjék a rakományokat a merész kalózok támadásaitól.

Makassar esti látványa, a 2 milliós település Celebesz legnagyobb városa

Makassar esti látványa, a 2 milliós település Celebesz legnagyobb városa

A helyi lakosok tengerjáró kultúrájuk ma is meghatározó a világ utolsó kereskedelmi vitorlás flottájában. Ez a népcsoport Celebesz szigetének déli, tengerparti területein él. Makassart, a tartomány fővárosát naponta több menetrend szerinti repülőjárat köti össze Jakartával, Balival, Surabayával és Manadóval.

Makassar

A Rotterdam erőd vagy más néven a Benteng Makassar a hajdani Gowa királyság egyik történelmi emléke. A 17. században épült erőd a szultánság tulajdonát képezte, melyet a holland gyarmatosítók foglalták el. Az erőd öt bástyája egy teknős alakját mutatja felülről. 1937-ig a holland hadsereg főhadiszállásaként szolgált. A 2. világháború idején a japán megszállók használták az épületet. A világháború lezárása után került Indonézia tulajdonában. 1970-es években az épületegyüttes felújították, termeit pedig múzeum alakították.

Rotterdam erőd Makassarban

Rotterdam erőd Makassarban

A Clara Bundt orchideakert a holland Bundt család makassari házában, a Mochtar Lutfi utca 15. szám alatt található. A tágas kertben ritka orchideafajok és azok hibridjei, az épületben tekintélyes tengeri kagyló- és korallgyűjtemény látható. Érdemes megtekinteni a kiállítást, melynek egyes darabjai megvásárolhatók.

Hagyományos vitorlások, Paotere kikötőjében

Vitorlások Paotere kikötőjében

Paotere

A Paotere kikötőben láthatók a tradicionális bugis vitorlások, a pinisik, amik arról híresek, hogy a Csendes-óceántól egészen az afrikai partokig hajóznak velük. Samalona szigete a makassari kikötővel szemben található, és mára kellemes üdülőhelyet alakítottak ki rajta.

Hasanuddin szultán (1629-1690) a Dél-Celebesz gyarmatosítása ellen vívott harcokban kivételes bátorságról tett tanúbizonyságot. Hatalmas kriptája és Gowa többi királyának sírhelye Sungguminasától nem messze, Makassartól 8 km-re egy félreeső temetőben találhatók.

A Makassartól 11 k-re található régi fapalota ma a Ballalompoa Múzeum gyűjteményének ad helyet. A kiállításon fegyverek és királyi öltözetek láthatók. A királyi ékszerek és jelvények, köztük az ékkövekkel kirakott , több mint másfél kilós aranykorona csak külön engedéllyel tekinthetők meg.

  • Nyitvatartás: Hétfőtől szombatig 8:00-16:00 óra között.

Soppeng egy korai királyság székhelye volt az ősi feljegyzések szerint. A város másik nevezetessége a hatalmas denevérpopulációja. Makassartól 240 km északkeleti irányban. A soppengi selyemüzemben állítják elő a selyemfonalat a selyemhernyó gubójából. Az út menti lakóházakban a selyemszövés folyamata látható.

Sengkang

Sengkang Wajo kormányzóság székhelye és a híres bugis selyemipar központja.

Sengkang bevásáló utcája

Sengkang bevásáló utcája

A közelben található kirándulóhely a Tempetó, ahol csónakázni lehet. Malino a Bawakaraeng-hegy kellemes üdülőfaluja, a környék híres termőhelye az ízletes markisa gyümölcsnek (a golgotavirág gyümölcse). Az 1050 méter magas hegyet ligetes fenyőerdő borítja.

Bawakaraeng-hegy

Bawakaraeng-hegy

 

Bamba Puang éghajlata hűvös a magaslati fekvése miatt , de Tana Toraja hegyeire, folyóira olyan kilátás nyílik innen, ami miatt mindenképpen érdemes megállni. A Sa’adang folyó Dél-Sulawesi leghosszabb folyója, a Tana torajai szakaszától vadvízi evezésre kimondottan alkalmas.

A Kapoposan-sziget környéke bővelkedik korallzátonyokban, nagyszerű merülőhely, és Makassartól csak néhány óra a hajóút ide.

A Barru kormányzóságnak a Makassartól 134 km-re fekvő tengerparti területei különösen szépek: Pannikiang szigete több ezer flamingó otthona, Puteanginnak csodás a strandja, Bakki szigetének lejtős partjait pedig fehér homok borítja.

Londa - Szikla-temető

Londa – Sziklatemető

Londáé a régebbi sziklatemető, több helyi nemes temetkezett oda. A falvakban fiatal idegenvezetők kerozin lámpákkal felszerelkezve várják, hogy megmutathassák a temetőbarlangok koporsóit.

Lemóban nagyobb temetkezési kamrákat vájtak a sziklákba és több erkélyt is megtöltenek a tau tau szobrok. A sziklafalban újabban vájt barlangok is találhatók, amikbe egész családok temetkeznek.

Palawa faluja a legalkalmasabb a tongkonan és különböző szertartások, ünnepségek tanulmányozására. Az utak errefelé nem mindig aszfaltozottak, ezért csak gyalog vagy terepjáróval lehet közlekedni még jó idő esetén is. Az utazás legalkalmasabb időszaka májustól októberig tart.

Bantimurung-vízesés

A Bantimurung-vízesés Makassartól mindössze 41 km. Gyöngyöző vízzuhatagok bújnak elő a sziklák mögül, majd a magas fák árnyékában csörgedező patakokban folytatják útjukat.

Bantimurung vízesés

Bantimurung vízesés

Az itt élő ragyogó színű, pávaszemes lepkéket a világon a legszebbek között tartják számon.

Bira fehér homokos partszakasza és partfoka Bulukumbában található, Makassartól 178 km-re délre. A hajókat errefelé még mindig hagyományos módon építik. Selayar szigetére is innen indulnak a hajók.


Nyugat-Celebesz

Nyugat-Celebesz,  Dél-Celebesz tartományból vált ki 2004-ben. Az új tartomány központja Mamuju lett , és területét öt kormányzóságra osztották. Topográfiai szempontból óceáni, alföldi és felföldi területek alkotják, ami azt jelenti, hogy jó termőföldekkel rendelkezik. Éghajlata trópusi.

A tartomány belső, hegyvidéki területein élők kultúrája hasonlít a torajákéhoz, különösen ami építészetüket, nyelvüket, viseletüket, hagyományos szertartásaikat illeti.

Mamuju

A Mamuju 110 ezer fős városa közvetlenül a Makassar-szorosnál fekszik. Vonzó hely a strandolni vágyók és szörfösök körében. A Lobang-Lobang stand és a város kikötőjének fantasztikus látványa a város fő turisztikai célpontja. A város gasztronómiában  a garnélarák és gyümölcsösből készült ételek a legkedveltebbek.

Mamuju

Mamuju látképe

Mamuju főleg természetközeli fekvése miatt népszerű. Építészeti látnivalói közül a Nagymecset mindenképpen megtekintésre érdemes.

A térség fantasztikus turisztikai vonzereje a természetes hegyvidéki tájakban, az itt élők kultúrájának egyediségében, a különleges, hegyvidéki és tengerparti területek sokféleségében rejlik.

A Karampuang-sziget fehér homokos partja a Mamuju kormányzóság kedvelt turisztikai célpontja, a tengerparti szabadidős tevékenységek tárháza várja az idelátogatókat. A szigetet még érintetlen korallzátonyok veszik körül.

Tamasapi-vízesés

Tampasapi vízesés

Tampasapi vízesés

A Tamasapi-vízesés 70 méter magas és szintén a Mamuju kormányzóságban található. Az idelátogatók körében friss levegője és tiszta, természetes vize miatt népszerű.

A Banoa Sibatang hagyományos ház Kalumpang faluban, Mamuju kormányzóságban található. Különleges szerkezete és formája miatt látványos.

Hagyományok Háza Mamujuban

A Hagyományok Háza Mamujuban egy épületegyüttes, aminek elemei: a salssa (a király lakóhelye, a főépület), a bandara raja (királyi család lakhelye), a pengawal raja (az őrök lakhelye), a lumbung pangan (éléskamra, magtár), a kovácsok, az aranyművesek műhelyei és lakhelyei, a lóistálló és a szarvasok istállója.

Tradicionális ház Mamujuban

Majene Celebesz szigetének legnyugatibb kikötője, Makassartól 302 kilométerre található. Hosszú tengerpartját szinte mindenütt fehér homok borítja. A város híres a sarong mandor selyemkelméjéről.

A Limboro természetes hőforrás és fürdő a Limboro hegység tetején található, az éghajlat itt hűvös, de a környék szerecsendió és kakaóültetvényeinek látványa elragadó.

Moramo-vízesés

A délkelet-celebeszi Moramo-vízeséshez foghatót nem találni egész Indonéziában: vize először egy 2 kilométer hosszú földtáblán halad át, amin 127 teraszos forgó található, majd 100 méter magasból zúdul alá medencéjébe.

Moramo-vízesés egyedülálló látvány nyújt.

Hét fő terasza van, mindegyik önálló, természetes fürdőmedence. A vízesést buja dzsungel veszi körül, a hely tökéletes azok számára, akik szeretik átélni a természet nagyszerűségét.