Yogyakarta

Taman Sari vízipalota

A Taman Sari vízipalota, egykor a gyönyörök kertje a kratontól nyugatra található. Romjai, medencéi, boltívei és földalatti átjárói ma is láthatók. Az elnevezés szó szerint illatos kertet jelent.

Taman Sari vízipalota

Taman Sari vízipalota

1758-ban építt ett e pihenőhelyül I. Hamengkubuwono szultán a maga és háremhölgyei számára. A Taman Sari az óvárosban, a madárpiactól nem messze minden nap reggel 8-tól délután 2-ig tart nyitva.

Ngasem madárpiac, Yogyakarta

Ngasem madárpiac, Yogyakarta

A Ngasem madárpiac minden nap nyitva tartó jellegzetes jávai piac, ahol sokféle madár illetve egyéb állat is megtekinthető. A madárpiac értékes madarak százaival van tele, ami nagy szerepet játszik egy olyan kultúrában, ami nagyra értékeli a madarakat. Egy-egy ritka madár ára elérheti egy autó árát. A Taman Sari déli oldalánál található, igazi élmény a felkeresése.

Ngayogyakarta Hadiningrat palotanegyed

A Ngayogyakarta Hadiningrat palotanegyed (kraton) a városközpontban.

Pagelaran Kraton, Yogyakarta

Pagelaran Kraton, Yogyakarta

Fenséges és elegáns jávai építészeti stílusban épült terei, udvarai, épületei észak-déli tájolásúak, a Merapi vulkán és a Parangtritis partot összekötő képzeletbeli vonal közepén helyezkednek el.

Malioboro utca,Yogyakarta

Malioboro utca,Yogyakarta

A Malioboro utcán az ajándéktárgyakat, kézművestermékeket kínáló árusítóhelyek váltakoznak a jellegzetes yogyai ételt, a gudeget (kókusztejben, tojással és csirkehússal együtt főtt kenyérfa gyümölcs avagy jackfruit)

Sonobudoyo Múzeum

A Sonobudoyo Múzeumot 1935 novemberében alapították, az épületet Kersten holland építész tervezte tradicionális jávai építészeti stílusban.

Sonobudoyo Múzeum, Yogyakarta

Sonobudoyo Múzeum, Yogyakarta

Az állandó kiállításon fegyverek, wayang kulit bábok (bivalybőrből készült árnyjáték figurák), maszkok,
eredeti, közép-jávai templomokból származó 8. századi szobrok és bronztárgyak, neolit kori kerámiák, textíliák, régi és ritka jávai gamelán hangszerek.


A Batikkutató Központ a város keleti szélén található, érdekes állandó kiállításán klasszikus és modern tervezésű batik anyagokkal ismerkedhet a látogató. A kézzel rajzolt vagy nyomott batikolás folyamatát élőben is meg lehet tekinteni.

Affandi Múzeum

Az Affandi Múzeum a várost a repülőtérrel összekötő főút mellett , buja zöld kertben bújik meg a Gajah Wong folyó partján. Affandi volt Indonézia legjelentősebb impresszionista festője, aki saját képeinek bemutatására hozta létre ezt a magángyűjteményt .

Affandi Múzeum, Yogyakarta

Affandi Múzeum, Yogyakarta

  • Weboldal: http://www.affandi.org/
  • Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig reggel 9 és délután 4 óra, szombaton 9 és 13 óra között.

Imogiri királyi család temetkezési helye

Imogiriben Yogyakarta és Surakarta királyi családjainak hivatalos temetkezőhelye látható Yogyakartától 17 km-re délkeleti irányban. A sírok egy dombtetőn, három fő udvarban helyezkednek el. A belső kis udvarokba, melyek az uralkodók sírjait rejtik, kizárólag hagyományos jávai öltözetet viselő látogatókat engednek be.

Imogiri királyi temető

Imogiri királyi temető

  • Nyitvatartás: hétfőn reggel 9 és déli 12 óra között , pénteken déli 1 óra és délután 4 óra között .

A Kalasan templom egy egyedülálló buddhista templom Yogyakartától 16 km-re keletre, a Soloba vezető főútt ól délre. A Sanjaya-dinasztiához tartozó Pancapana király és a Sailendra-dinasztiabeli Dyah Pramudya Wardhani hercegnő egybekelésének emlékére épült. Választékosan díszített , finoman faragott domborművek szegélyezik.

Kaliurang népszerű hegyi üdülőhely, 24 km-re Yogyakartától, a Merapi vulkán lábánál. Varázslatos táj veszi körül. A Merapi aktív vulkán, 2968 méterre magasodik a tengerszint fölé. A csúcsára tíz óra gyaloglással lehet feljutni.

Sewu-hegy

A Sewu-hegy karsztvidékét jellegzetes, víz formálta sziklák alkotják. Egyedülálló geomorfológia figyelhető meg ezen a mintegy 13 000 km2-nyi területen: kúpszerű mészkőalakzatok, boltozatok, völgyek (dolinák és poljék) és persze barlangok függő- és állócseppkövekkel, földalatti folyókkal.

Sewu-hegyvidék

Sewu-hegyvidék

Sewu-hegyvidéke a világörökség része legyen. A sziklamászók körében népszerűek a Siung partszakasz sziklái (a Seropan és a Watu Grupit); a barlangászok körében pedig a Cerme, a Seropan, a Bribin, a Grubug, a Jomblang és a Kalisuci barlangok.

A Parangtritis partszakasz népszerű tengerparti üdülőhely, Yogyakartától 28 km-re délre, az Indiai-óceán partján. Találhatók itt sziklás hegyek, homokdűnék, fehér homokos partok egyaránt. Déltengerek istennőjének, Panembahan Senopati, a Mataram királyság alapítója hitvesének az otthona.

Kasongan Yogyakartától 7 km-re található és művészi, export minőségű fazekastermékeiről híres. Parangkusumo 20 méterrel a tenger szintje fölé magasodó homokdűnéi a világörökség részét képezik.

Taru Martani

A Taru Martani szivargyárat 1918-ban alapították a szivarkedvelők igényeinek kielégítésére.

Taru Martani szivargyár

Taru Martani szivargyár

A vállalat a mai napig 14 féle világszerte ismert szivart gyárt: Cigarillos, Extra Cigarillos, Senoritas, Panatella, Slim Panatella, Half Corona, Corona, Super Corona/Grand Corona, Boheme, Royal Perfecto, Rothschild, Churchill.

Prambanan templomegyüttes

A Prambanan templomegyüttes nevét a Yogyakartától 17 km-re keletre fekvő, azonos nevű faluról kapta. A hindu templomot a helybeliek úgy ismerik, mint Roro Jongrang (karcsú szűz) templomát.

Prambanan templomegyüttes

Prambanan templomegyüttes

Talán a legszebb, legcsodásabb hindu templom egész Indonéziában és az UNESCO világörökség része.

  • Nyitvatartás:  Mindennap reggel 6 -17 óra között.