Borobudur

Az UNESCO világörökségeként nyilvántartott emlékmű 900 körül épült. A templom teraszos kialakításával 34 méter magasságba emelkedik. Hatalmas méretét mutatja, hogy 55000 köbméter kőből épült fel. A szentélyt az indonéz állam tartja fenn, mely egy dombtetőn épült és varázslatosan illeszkedik a környék trópusi tájához. Az építmény neve annyit jelent, hogy “Hegyen álló buddhista templom”.

Kik építették a Borobudur szentélyt?

A jávai Sailendra-dinasztia uralkodói, akiknek

Borobudur - A világ legnagyobb templomegyüttese

Borobudur – A világ legnagyobb templomegyüttese

vagyonát a rizs biztosította – elhatározták, hogy a Meru-hegy mását építik fel lakóhelyük közelébe. A hindu-buddhista hit szerint minden templom építése egyfajta nemzés, azért a „ hegy urai” megállították, hogy hol érintkezik a férfi Nap a termékeny női Földdel. Ezen a helyen építették fel a szentélyt, melynek hegyes tornyai, domborművei és Buddha-szobrai máig megőrizték vonzerejüket. Az építők tudták, hogy a szentély az ő életükben nem készül el, elkészítése a kutatók feltételezése szerint 75 évig tarthatott.

Az épületegyüttes felülről egy mandalát ábrázol. A négy alacsonyabban fekvő négyzet alaprajzú terasz a földi világot jelképezi. Az őket követő szinten elhelyezkedő kör alakú terasz a szellemi világegyetem kifejeződése. Minél feljebb haladunk egyre kisebbek lesznek a teraszok. A következő szinten harang formájú sztúpákat építettek, amelyekben 500 Buddhista-szobor található. A szobrok kéztartása a buddhista-tan különböző aspektusaira utal. A legmagasabb szinten egy 8 méter magas és 15 méter átmérőjű építmény található, mely a buddhizmus célját a nirvánát jelképezi.

Borobudur

A látogatók kb. 5 km hosszú lépcsősoron át juthatnak fel a szentély legmagasabb pontjára. Minden teraszt egyszer meg kell kerülni, hogy a következő szintre léphessünk. A feljutás során mindvégig balra kell kanyarodni, a jobbra kanyarodás ugyanis a vallási értelmezés szerint azt jelentette volna, hogy szakítunk a földi élettel és átadjunk magunkat a gonosznak.

Különleges szobrok díszítik: a makarák

Makara a Borobudur szentélynél

Az ösvényen végtelennek tűnő dombormű sor vezet, mely a vallásalapító életéből és tanításából vett jeleneteket ábrázolja. Ez a hatalmas kőbe vésett enciklopédia a 9. századi jávai emberek mindennapjait mutatja be. Sajátos képzeletbeli élőlények díszítik a építményt: a makarák – a hal és az elefánt fantasztikus keveréke ormányukban virágok, pofájukban pedig kis oroszlánokat tartanak. Az indiai templomokra jellemző élénk színeknek itt nyoma sincs. Építéskor eltértek az óindiai Gupta-korszak szigorú megoldásaitól.

 

Az építmény helyreállítása

A szentélyt kötőanyag nélkül illesztették össze, az esős indonéz időjárásnak ellenálló épületet vaskos kőgyűrűvel kellett megerősíteni a völgy középső részén. Az időjárás viszontagságai miatt sajnos az épületegyüttes többször megsérült. A Merapi vulkán kitörése (1006 körül) alapjaiban rázta meg a templomot és több szobrot helyre kellett állítani. Ezután vulkáni hamu lepte el, majd évszázadokig elhanyagolták és csak 1835-ben kezdték helyreállítani. 1907-től a hollandok folytatták a felújítást. A monszunesőktől védve vízelvezető csatornát építettek, az alámosott teraszokat lebontották és újjáépítették. A helyreállító munka során kb. 1 millió követ kategorizálták. 1970 és 1980 között az UNESCO támogatásával több restauráció folyt. A műemlékre mégis a radikális muzulmán csoportok jelentik a legnagyobb veszélyt, akik a helyreállítás után 1986-ban bombákat robbantottak a szentély területén.

További hasznos információk Borobudurról

Cím: Jl. Badrawati, Kw. Candi Borobudur, Borobudur, Magelang, Jawa Tengah, Indonézia
Honlap: www.borobodurpark.com
Telefon: +62 293 788266
Belépőjegy ára Borobodurba: 137000-450000 indonéz rúpia (~2800 – 9200 HUF)
Térkép: https://goo.gl/maps/13V5Q1Nz3eq