UNESCO világörökségi helyszínek Indonéziában

Borobudur 

Borobodur szentélyBorobudur a világ legnagyobb buddhista templomegyüttese Indonéziában. A buddhizmus kőből épült fellegvára.  Jáva középső részének egyik legfontosabb városától, Yogyakartától 42 km-re északnyugatra fekszik. Borobudur i. sz. 800 körül épült a Szailendra dinasztia megbízásából. Az épület megalkotása mintegy 75 évig tarthatott. Felülnézetből a műemlék háromdimenziós mandala képét adja, mely a világmindenség ábrázolása rituális diagram formájában, az ég és Föld szimbolikus összekapcsolásaként. A templom teraszos piramis alakban épült a fennsíkra. 34 méter magas, és becslések szerint mintegy 55 000 köbméter kőből épült fel.
Olvasd tovább

Prambanau hindu templomPrambanan, hindu templom

A régészeti park a hindu Loro-Dzsonggrang-, valamint a buddhista SzeWu-templomból és három szentélyből áll,amelyek erősen romos állapotban maradtak fenn. A három udvar köré csoportosuló sok kis templomnak is csak romjait ismerjük. A 30 000 hektárnyi buddhista részben a főtemplom mellett 240 kis szentély található.

Ujung Kulon Nemzeti Park

Ujung Kulon Nemzeti Park

A 76 000 hektáros terület Jáva délnyugati részén fekszik; hozzátartozik az Ujung Kulon-félsziget és több kisebb sziget is. Indonézia partjai körül sehol sem található több halfaj, mint éppen itt. Északon korallzátonyok határozzák meg a partvonulatot, nyugaton tűzhányok magasodnak; ezek biztosítják a Krakatau Természetvédelmi Terület lenyűgőző látványát. A terület állatvilágának legveszélyeztetettebb tagjai a jávai orrszarvú.

Komodo sziget Nemzeti Park

Komodo sziget Nemzeti ParkA természetvédelmi terület az őskori varánusz gyíkoknak köszönheti hírnevét. A Komodo szigeten kívül idetartozik a Flores, a Padar, a Rinca és a Gili Motong sziget nyugati partvidéke is. A szigetek majdnem teljes egészében sziklásak, csak itt-ott lehet homokos talajt találni. Növényviláguk 70 százaléka füves és erdős szavanna. Védett öbölben mangroveerdők, a völgyekben trópusi esőerdők nőnek. A kereken hetven madárfaj mellett főemlősök, patások és egyes vadon élő háziállatok élnek a szigeteken.